söndag 11 augusti 2024

Jag heter Sven och tycker...

» Som vanligt.

En utredningsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår att vi inför kortare arbetstid. 35 tim/vecka föreslår man. Och påpekar att den lagstadgade arbetstiden i Sverige är idag den högsta inom alla de Nordiska länderna. De flesta länder i Europa har också sänkt sin arbetstid och jobbar mindre än vi svenskar. Men i Sverige ligger arbetstiden som sagt kvar på 40 timmar. Kanske är det dags nu? Socialdemokraterna är inte ensamma om att kräva sänkt arbetstid.

Men naturligtvis påpekar man från högerpolitiker och näringslivet att jorden kommer att gå under om vi sänker arbetstiden. Sverige kommer helt enkelt att gå i konkurs om vi går ner till 35 timmar. Är det någon som är förvånad över reaktionen?

Färdiga åsikter - helt gratis
Det är helt enkelt standardreaktionen från den sidan till alla förslag om att sänka arbetstid eller förlänga semester. Det har låtit så i hundra år. Enligt näringslivet och borgerliga partier så har det alltid varit helt omöjligt att sänka arbetstiden. När förslaget röstas om i riksdagen röstar man alltid Nej. Och varenda gång så har det visat sig att det gick alldeles utmärkt. Snarast kanske det till och med blev bättre i det långa loppet.

Läs:
Sänkt arbetstid kan kosta miljarder. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Sätt åt dom.

Man oroas tydligen på Trafikverket. Dödstalen i trafiken minskar inte längre. - "Finns en kultur av att köra fort i Sverige.". Det finns en central vision, Nollvisionen. Och ett delmål är att nå ner till 133 döda i trafiken till 2030. Vi är inte på väg dit! Förra året var det 232 personer som dog i trafiken. - "Jag skulle gärna se att vi införde en spärr som hindrar bilisterna att köra för fort" säger Maria Krafft som är ansvarig chef på Trafikverket. Vi kan jämföra den siffran med de 121 personer som mördades förra året. Alla former av mord och dråp! Det finns tyvärr allt för många som tror bilen är en leksak.

Vad är du mest rädd för? Inom vilket område skulle du acceptera inskränkande åtgärder för att minska dödsfallen? Skulle du acceptera ytterligare hastighetssänkningar? Hårdare straff för trafikbrott? Hårdare trafikövervakning? Olika åtgärder som helt förhindrar trafikbrott? För du accepterar hårdare straff för kriminalitet. Du accepterar Visitationszoner! Du accepterar hårdare polisövervakning! Trafikdöden är faktiskt ett mycket större problem än skjutningar, sprängningar och mord.

Fast jag funderade lite över vad vi gnäller om när jag läste i Dagens Nyheter om journalisten Martin Gelin som nu väljer att lämna New York och USA för Paris och Frankrike. - "Jag älskar New York, men det går inte att leva i USA."

- "Under de drygt två decennier då jag bott i USA har nästan en miljon amerikaner dött av skjutvapen, lika många i bilolyckor. En halv miljon har dött av drogöverdoser, oftast relaterat till opioidmissbruk."

Kanske ska vi svenskar inte alls gnälla?

Läs:
Finns en kultur av att köra fort i Sverige. - Svenska Dagbladet
Jag älskar New York, men det går inte att leva i USA. - Martin Gelin i Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Sluta gnälla.

Apropå att gnälla, så ser jag att vi gnäller för mycket. Vi klagar helt enkelt för mycket på vårt näringsliv. Vi lämnar in alldeles för många klagomål till Allmänna Reklamationsnämnden. Vi är inte nöjda med det vi köper och betalar för så vi gnäller. Anmälningarna till ARN ökar kraftigt.

Men från ansvariga politiker har man en lösning för att få ner antalet anmälningar. Vår Brunblå sörja till regering har därför beslutat att från den 1 augusti så kostar det 150 kronor att göra en anmälan. Det ska väl få ner gnällandet och okynnesanmälningarna mot vårt fina näringsliv!

Läs:
Kraftig ökning av ärenden till ARN – börjar ta ut en avgift. - SVT

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: