torsdag 9 februari 2017

Helt plötsligt blev det vinter

» Väljarraset efter AKB:s magplask

I dag har det kommit två väljarundersökningar som visar på olika förändringar för Moderaterna efter Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batras magplask att fjäska in sig för Sverigedumokraterna. Demoskops undersökning, som publiceras i Expressen, visar på att Moderaterna störtdyker ner till 18,5% (-5,8). Den största förändringen på en månad på många år. I Sifos undersökning, som publiceras av GP, SvD och SkD, är läget lite bättre för Moderaterna. Här hamnar man på 19,8% (och tappar bara -2,1).

Moderaterna
I båda undersökningarna skulle "mitt" skapade framtida Mittenblock med S + Mp + C + L få en majoritet i Riksdagen. 49,5% hos Sifo och 48,5% hos Demoskop. Det nyskapade Högerblocket med M + Sd + Kd får hos Sifo 40,2% och hos Demoskop 39,6. Enligt båda undersökningarna åker dock Kristdemokraterna ut även om man denna gången har en liten uppgång hos båda. Det återstående Vänsterblocket där jag själv känner mig höra hemma med V + FI skulle fått 10,5% hos Sifo och 11,1% hos Demoskop. Feministiskt Initiativ skulle dock inte kommit in i Riksdagen.

Enligt båda undersökningarna står det klart att det Moderata raset går främst till de andra borgerliga partierna där främst Centerpartiet är den stora vinnaren. Även Sverigedumokraterna är i båda undersökningarna en mindre vinnare på Anna Kinberg Batras magplask.

De moderater som varit kritiska mot Moderaternas helomvändning i form av Anna Kinberg Batras kuttrasju med Jimmie Åkesson är dock inte förvånade. Det är helt enkelt precis som man kunde förvänta sig. Det ska bli spännande att följa utvecklingen den närmaste tiden och invänta när det börjar dyka upp krav inom Moderaterna på att Anna Kinberg Batra ska tvingas lämna ifrån sig ledarklubban. Själv hoppas jag att hon sitter kvar, det är det bästa för oss som står till vänster. Bara låt Anna Kinberg Batra fortsätta driva ner Moderaterna i träsket!

Moderaterna
Jimmie Åkessons hunger på makt, som han trott sig känna en doft av genom AKB:s helomvändning, verkar dock inte så populär bland många inom den gamla sverigedumokratiska kärnan. Jimmie har ju till och med berättat att man in om SD skulle vara villiga att kompromissa kring invandringen bara man blir insläppt i AKB:s famn. Bland annat Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund och tvillingbrorsa till den ökända Kent Ekeroth, tillhör de ytterst kritiska. - "Sd lär bara få en chans, viker vi ner oss är 30 års arbete kört" är hans kommentar. Uppenbarligen tycker Ted och hans vänner att det är för stora avsteg från de sanna nazistiska rötterna

Är det personer som agerar så här som ska hjälpa till med att styra vårt land? Personer som har den här synen på åsiktsfrihet? Personer som inte accepterar att det finns personer som tycker annorlunda utan brister ut i hot och trakasserier mot den som tycker annorlunda? Som är så förblindade av att det dom tror är den enda sanna sanningen! Uppenbart är att dom inte tror på demokrati i varje fall. För demokrati kräver att vi får lov att ha olika åsikter utan att hotas och trakasseras. Vi ska kritisera de som tycker annorlunda än oss. Men hot och trakasserier hör inte hemma i den svenska demokratin. Dom här tror inte på den svenska demokratin, det dom representerar är något helt annat.

Det är en skam att Anna Kinberg Batras valt att kuttra med Jimmie Åkessons och hans svans. Det är inte mer än rätt att det pekar rakt ner i träsket i opinionen för henne.

» Girigbukarna

Jag hade ju lite tankar i går om Finansvärldens girighet. Jag kan faktiskt inte låta bli att hacka lite ytterligare på girigbukarna. Bankernas marginaler och vinster är rekordhöga. De fyra storbankerna gjorde förra året en sammanlagd rörelsevinst på mer än 100 miljarder kronor. Detta är mer än dubbelt så mycket som hela Sveriges Försvarsbudget. De fyra svenska storbankerna tjänar alltså ensamma ihop till hela Sveriges Försvarsbudget på 6 månader! Men ha råd att betala en Finansskatt, det har man inte! Snacka om girighet och egoism.

Björn Wahlroos
Det ska påpekas att det är inte bara vi lite vänstervridna som är kritiska till bankgirigheten. - "Det är all time high. Det saknar all rimlighet" är kommentaren från Villaägarnas ekonom Håkan Larsson. Fast det håller naturligtvis inte bankerna med om. Det är helt naturligt att bankerna tjänar slantar. Bankföreningens vd Hans Lindberg påpekar att nästan hälften av vinsterna handlar om bra utlandsaffärer. Men, det innebär att mycket lågt räknat tjänar bara dessa fyra storbanker på ett år 50.000.000.000 kronor. Med Sveriges 10 miljoner innevånare innebär detta av dessa fyra storbanker på ett år tjänar mer än 5.000 kronor på varenda svensk, allt ifrån nyfödda bebisar till 100-åriga gamlingar. Det är inte växelpengar, det är rejäla slantar som slipsnissarna och girigbukarna tar hand om. Tjäna pengar kan dom, men ge kunderna service - det kan dom INTE!

Att ordföranden för den allra största av dessa fyra storbankerna har åsikten att: - "Omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det." Håll med om att bankerna är duktiga på just detta. Dvs att flytta pengarna från vanligt folk till girigbukarna och slipsnissarna.

Inga kommentarer: