fredag 10 februari 2017

Slut på jobbveckan

» Undrar om Maria Nilsson är nöjd nu

Helsingborgs kommun
Vem är Maria Nilsson? Jo, Maria Nilsson är den centerpartistiska ordföranden för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg. Förra året drev hon igenom, trots våldsamma protester från oppositionen, personal, vårdtagare och anhöriga, att fyra av Helsingborgs vårdboenden skulle säljas ut till lägstbjudande privata företag. Allt i den heliga valfrihetens namn. Fast så mycket valfrihet för de boende blev det naturligtvis inte. Det var ju bara för de som bodde på de vårdboenden som valdes ut att acceptera faktum. Dom var sålda till lägstbjudande. När det hela var klart visade det sig att de båda kommersiella vårdjättarna Attendo och Vardaga fick ta över två vardera av de fyra vårdboenden som valts ut. Sedan dess har det varit den ena skandalen efter den andra med försämringar för de boende och för personalen på de privatiserade vårdboendena. Det mesta har skylts på "övergångsproblem". En stor del av personalen ville inte följa med och bli tvångsprivatiserade. Så det var ju lätt att skylla på att man saknade personal när man skulle hitta på "övergångsproblem". I dag berättar Helsingborgs Dagblad om hur vårdjätten Vardaga skurit ner personalen med 30% på vårdboendet Pålsjö Park. Det får man fram genom att helt enkelt jämföra arbetsscheman. Andra klagomål har varit sämre mat och sämre vård. Men det är väl bara "inkörningsproblem".

Det är därför intressant att studera hur man från borgerligt håll kämpat förtvivlat för att behålla ryggkirurgin på sjukhuset i Ängelholm i privat regi. Majoriteten i Region Skåne har däremot beslutat att inte upphandla ryggkirurgin på nytt när avtalet går ut utan att då låta Region Skåne ta tillbaka vården. Argumentet från den borgerliga oppositionen är att delar av personalen inte kommer att följa med (som på vårdboendena i Helsingborg...) och skapa övergångsproblem med vården (som med vårdboendena i Helsingborg...). Fast i det här fallet är det ett acceptabelt argument för att upphandla på nytt. I det tidigare fallet var det INTE ett acceptabelt argument för att behålla driften. Det ska påpekas att en ny upphandling inte automatiskt innebär att det blir samma bolag (Aleris) som får fortsätta. Dvs en ny upphandling kan mycket väl innebära nya "övergångsproblem".

Det handlar helt enkelt hos de borgerliga politikerna inte om något annat än att det SKA privatiseras för privatiserandets egen skull. Det handlar inte om att skapa valfrihet, det handlar inte om att ge bättre vård, det handlar inte om att spara pengar. Det handlar om privatisering för privatiserandets egen skull.

» Maud Olofsson blev dyr

Maud Olofsson
Alla som tänker på Maud Olofsson om jag säger Nuon kan räcka upp en hand? Som jag trodde, det var många uppsträckta händer! Under Maud Olofssons era skulle ju svenska statliga företag inte vara företag med ett uppdrag att ge service till svenska folket. Dom skulle förvandlas till kommersiella vinstmaskiner. För Vattenfall innebar detta att Maud Olofsson (och Fredrik Reinfeldt) gav sig ut på inköpsrunda ute i Europa. Vattenfall skulle inte ansvara för energiförsörjningen i Sverige, Vattenfall skulle bli en stor kommersiell aktör på den Europeiska marknaden tyckte Maud Olofsson. För 89 miljarder köptes bland det holländska energiföretaget Nuon upp. Den största affären i Sveriges historia. Kanske också den sämsta affären för att statligt företag någonsin. I princip kastade Maud Olofsson de mesta av dessa 89 miljarder av våra skattepengar i Nordsjön. Ytterligare ett antal 10-tals miljarder kostade Maud Olofssons köp av tysk kolkraft de svenska skattebetalarna. Vi kan förstå att Maud Olofsson vägrade att komma till Konstitutionsutskottet för att förklara sig. Vi får hoppas att det var för att hon skämdes och inte bara för att hon inte brydde sig.

Vad får mig att så här helt plötsligt påminna om Maud Olofssons eskapader? Hon är nog Sveriges dyraste minister någonsin! Kanske kopplar ni bättre om jag citerar Näringsminister Mikael Damberg:

- "Jag har ärvt ett äktenskap som Maud Olofsson ingick".

Det är yttrat med anledning av de katastrofala siffrorna för Postnord. Dvs det bolag som ovan nämnda Maud Olofsson skapade när hon drev igenom en sammanslagning av det svenska Postverket med det danska. En sammanslagning som är en katastrof för svenska Posten och de svenska skattebetalarna. Förlusterna i Danmark är enorma.

Jag undrar om Maud Olofsson skulle komma till Konstitutionsutskottet om dom ville prata Postnord med henne? Jag tvivlar! Hon skäms förhoppningsvis i varje fall.

» Det riktiga terroristhotet

Här i Sverige har polisen avslöjat hur tre nazister gjort tre olika bombattentat kring Göteborg. I Tyskland har nu en tysk högerextrem politiker dömts till 8 års fängelse för att ha bränt ner en sporthall som användes som tillfälligt boende för flyktingar.

I love you
Medan nazister och andra högerextremister runt om i Europa - och i Sverige - gör den ena terrorattacken efter den andra så hävdar SÄPO att det stora hotet kommer från islamistiska terrorister och Donald Twitter i USA hävdar att media håller tyst om islamistisk terror.

I den rasistiska propagandan framställs det som om nästan all brottslighet begås av just nya flyktingar och asylsökande. Men, att media håller tyst om detta genom att undanhålla den informationen. En granskning som gjorts visar att ungefär 1% av anmälda brott har flyktingar och asylsökande som inblandade. Det ingår alltså då även när asylsökande blir utsatta för brott. Kanske är det vi infödda svenskar som är det stora problemet? Eller är det helt enkelt så att vi är alla människor. Bra människor, dåliga människor, människor som mår dåligt, människor som hamnat fel. Människor är helt enkelt olika. Inte beroende på hudfärg, religion eller kultur utan helt enkelt för att människor är olika.

Inga kommentarer: