fredag 24 februari 2017

(Nästan) inget om Donald

» Tala om missvisande rubrik

Veckans Affärer lyckas knåpa ihop en rubrik som lyder så här: - "Regeringens bisarra problem: Har beskattat för mycket – tvingas betala tillbaka miljarder"! Observera att Regeringen alltså "har beskattat för mycket". Usch, så elak Magdalena Andersson har varit. Hon har helt enkelt tvingat svenska företag och privatpersoner att betala in alldeles för mycket skattepengar. - "Sveriges regering slutade förra året med ett budgetöverskott på 85 miljarder kronor" fortsätter man med. Har man alltså tvingat oss att betala för mycket pengar så att det blir 85 miljarder över som nu måste betalas tillbaka?

Finansministern
Nä, den här artikeln och rubriken i Veckans Affärer måste ha skrivit av en idiot på nationalekonomi. Jag vill inte påstå att mina 20 poäng i Nationalekonomi gör mig till expert. Men lite begriper jag. Vad det hela handlar om är faktiskt två saker. De 85 miljarderna i budgetöverskott handlar om att svensk ekonomi har gått bra. Samhället har fått in mer inkomster än beräknat eftersom svensk ekonomi tuffar på riktigt bra, bland de allra bästa i hela Europa. Samtidigt har samhället inte slösat med utgifterna, och många utgifter har helt enkelt blivit lägre än förväntat just eftersom den svenska ekonomin tuffar på bra. Det blir pengar över (85 miljarder) som kan användas för att betala av på den statsskuld som Högeralliansregeringar skapat genom ständiga budgetunderskott och våldsamma ofinansierade skattesänkningar.

Att "regeringen tvingas betala tillbaka" handlar om något helt annat. Man har inte "beskattat för mycket", istället har det helt enkelt varit förmånligt, pga de låga (obefintliga) bankräntorna, att betala in för mycket skatt till skattekontot (som ju i varje fall gav lite ränta på pengarna i motsats till bankerna). Så nu kommer man att få skatteåterbäring utbetald. Men, man har alltså inte "beskattat" för mycket, utan istället har företag och privatpersoner frivilligt betalt in för mycket preliminärskatt eftersom detta varit förmånligare än att ha pengarna hos banken.

Borde inte en affärstidning som Veckans Affärer kunna klara av att hålla reda på skillnaden?

» Jag blir orolig

Det här handlar inte om Donald Trump! Jag tänkte undvika att tycka till om den stackaren i dag. Jag har via Messenger i dag haft ett långt samtal med min gamla kubanska kompis Ozzy som bor i Kanada i det ämnet istället. Han är lika orolig som jag, och han bor ju dessutom ännu närmare. Istället är det den Socialdemokratiska högervridningen som skrämmer mig. Partiledningen, under ledning av Stefan Löfven, håller helt uppenbart på att satsa på ett närmande till mittenpartierna inför nästa val. Helt i enlighet med mina teorier om att vi snart har tre "nya" politiska block. Ett Högerblock med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna. Ett Mittenblock med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Och sedan ett litet Vänsterblock med Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Allt detta kommer då att leda till en mittenkoalition i regeringsställning efter nästa val.

De nya Socialdemokraterna

Riktigt oroad och styrkt i mitt befarande blir jag när jag läser Svenska Dagbladets ledare, skriven av Linda Nordlund, och med rubriken: - Är S bättre moderater än M? När en moderatblaska tycker att Stefan Löfvens socialdemokrater är mer moderater än vad Anna Kinberg Batras moderater är, då är det fara på färde!

» Dom flyr - men vart?

Girig riskkapitalist
Utländska ägare i svenska kommersiella s.k. välfärdsbolag flyr bolagen efter hoten om begränsningar i vinsterna berättar Dagens Nyheter. En sak kan vi vara säkra på, dom flyttar inte sina pengar till motsvarande bolag i andra länder i varje fall. Där finns i allmänheten inte de möjligheterna att tjäna snabba slantar på skattefinansierade skolor och vårdbolag. Möjligheterna i Sverige är ganska unika internationellt sett. När det gäller skolor är Sverige i dag det enda landet i hela världen som överhuvudtaget tillåter skattefinansierade skolor att drivas av vinstdrivande privata företag. Skattefinansierade friskolor finns, men dom drivs utan vinstintresse. Dom drivs med pedagogiken som mål, inte vinsten som mål. När den kommersiella skolbranschen gnäller över vinstbegränsningar så fråga dom var i världen dom tror att dom hade behandlats bättre?

Vi kan klara oss bättre utan giriga riskkapitalister!

Inga kommentarer: