onsdag 1 februari 2017

Så är det då februari

» Vissa är mer värda än andra

Scandinavian Airlines
Vi ser att SAS ska ta upp kampen mot botten. SAS ska flytta ut en del av verksamheten till Irland. Någon uppgift om att man ska byta namn till SIAS (Scandinavian Irish Airline System) har jag dock inte sett. Anledningen till flytten är naturligtvis att spara pengar. Lägre löner, sämre arbetstider och sämre arbetsförhållanden i övrigt. Det som kallas "flexiblare arbetsvillkor" med en förskönande omskrivning. SAS sparar helt enkelt slantar så att man kan fortsätta att höja lönen till SAS-chefen. Förra året höjdes Rickard Gustafsons lön med 25%, från 8 till 10 miljoner. Jag har full förståelse för en sådan, trots allt, måttlig höjning. Det kan ju inte vara trevligt att berätta för sin personal att dom ska få sämre anställningsvillkor för att spara pengar. Att tvingas lämna sådana otrevliga besked till sin personal är jobbigt så det är inte mer än rätt att man ger några extra miljoner i lön som kompensation.

Kanske är det så att nya namnet på SAS inte blir SIAS, kanske blir det ISAC (Irish Scandinavian Airline Crasch) istället?

» Vår rysskräck

Våra högerborgerliga politiker har fått nippran efter att regeringen accepterat att Karlshamn låter det holländska bolag som ska bygga gasledningen Nordstream 2 lagra rör till bygget i hamnen. Så nu kommer alla dessa Spetznaz-soldater att kunna smugglas in i Sverige för att sedan ockupera hela Blekinge. Enligt dessa högerborgerliga politiker och andra militärlobbyister alltså! Det en ren skandal att regeringen tillåter detta. En del har dock lite svårt för att förstå skillnaden mellan att lagra rör till en gasledning i Karlshamn och t.ex. ryska oljefartyg eller gasfartyg som anlöper andra svenska hamnar med olje- och gasleveranser. Eller andra ryska handelsfartyg som anlöper svenska hamnar. Fast det kanske inte finns Spetznaz-soldater på ryska fartyg, bara gömda i holländska rör?

Våra borgerliga rysskräckkramande politiker verkar inte heller ha sina uppdragsgivare med på färden. Dagens Industri sätter som sin rubrik på dagens ledare i ämnet: "Förnuft och frihet vann slaget om Karlshamn". Näringslivet har inte samma rysskräck utan är medvetna om att fri handel är något som vi alla tjänar på. Den svenska rysskräcken är unik i vår värld. Den har funnits sedan innan 1800-talet och beror på alla gamla krig mellan Sverige och Ryssland från 1500-talet och fram till det sista 1809. Oftast har det varit Sverige som varit i Ryssland och härjat. Men rysskräcken lever vidare oberoende av vem som styr i Moskva. Tsarer, kommunister eller senkomna korrumperade diktatorer.

Ryssland

Till bilden ovan kan vi tillägga att USA i dagarna placerade ut mer soldater, stridsvagnar mm i Polen och Baltikum också.

Hur som helst väntar vi nu bara på att samma politiker också reagerar på att amerikansk beväpnad personal nu ska fast stationeras på flygplatsen Arlanda. Bara några mil från det Kungliga Slottet ska det alltså finnas beväpnad personal från ett främmande land. Det är samma land som varit inblandad i flest krig sedan 2:a världskriget. Det land som invaderat flest stater under samma period. Den stat som bombat flest städer under samma period. Det land som nu styrs av en helt oberäknelig knäppgök som kan få för sig att göra precis vad som helst. Detta land ska alltså stationera beväpnad personal några mil från vårt Kungliga Slott, vårt Parlament och vårt Regeringskansli. Var är protesterna?

För övrigt ser jag att den nya Försvarsberedningen träffats för första gången i dag. Borgerliga militärhetsare verkar upprörda över att det skulle ställas krav på att önskelistan på nya militärpengar också skulle finansieras. Det ska alltså inte bara gå att lämna in en önskelista till Jultomten (skattebetalarna alltså) utan att berätta hur det skulle betalas. Tänk så upprörande!

» Vi är alla lika

Fast en del är naturligtvis lite mer än andra. När Silvia Sommerlath Bernadotte i samband med sin 73-årsdag kring julen blev lite yr i bollen fördes hon till sjukhus och fick ligga kvar där några dagar för observation. Precis som jag själv undrade i samband med det hela så har andra undrat om ifall lagen följdes om lika villkor inom sjukvården. Om ifall den vård som gavs till Drottning Silvia är samma vård som hade getts någon annan som förts till sjukhuset med samma symptom och ålder. En person har skrivit till Stockholms Läns Landsting och undrat om man följt lagen om vård på lika villkor. Jag tror faktiskt inte att Drottning Silvia fick samma förmån som min 95-åriga mamma fick när hon senast låg inlagd på sjukhuset. Hon fick förmånen att få dela sal med tre mycket trevliga och pratglada äldre herrar. Min misstanke är att Silvia Bernadotte istället placerades ensam i ett stort rum med personal som sprang omkring och störde hela tiden. Detta i motsats till mamma där personalen knappt hann komma och hjälpa henne på toaletten när han bad om hjälp. Ännu mindre att hjälpa henne träna och gå fram och tillbaka i korridoren som hon ordinerats av läkarna.

Nu fick brevskrivaren först ett svar från landstinget som gick ut på att lagen INTE följts pga "sedvänja och baktanke om goodwill". Fast det blev tydligen lite känsligt. Senare tog chefsläkaren Johan Bratt tillbaka det första brevet och hävdade att "lagen om vård på lika villkor alltid gäller", och han förnekar att Drottning Silvia särbehandlats på något annat sätt än vad som var nödvändigt av säkerhetsskäl.

Jag för min del tror nog mest på det första svaret som skickades innan de höga bossarna insåg vad ett medgivande om att knugligheter behandlas annorlunda än vanligt patrask kunde betyda i sin förlängning.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom val
inte avel

Inga kommentarer: