måndag 27 februari 2017

Internationella isbjörnsdagen

» Åtta mer eller mindre vettiga tankar

Ibland är det så mycket man vill ha sagt att det inte är tid eller plats för att skriva långa tankar om allt. Då får det bli som i dag. Kortare tankar om en massa saker. Allt mer eller mindre genomtänkt.

¤ 1. Nils Tolling / Bildt-skandalen fortsätter att fascinera. Vem är egentligen denna "säkerhetsexpert"? Senaste nytt är att han tydligen ville kandidera till Riksdagen för Sverigedumokraterna vid senaste valet. Men till och med SD-ledningen tyckte det hela verkade lite väl skumt. Många inom svensk media har förtvivlat försökt hitta några spår efter vad den här "experten" egentligen sysslat med. Men det verkar visst främst handla om att han dömdes till att sitta i kurran för inte så länge sedan. Men, alla kan ju vara experter. Det är jag också. I fortsättningen får min nya titel bli: "Senior expert blogger"!

¤ 2. Annars tänkte jag faktiskt ägna lite utrymme åt Moderaterna i dag. Anna Kinberg Batras helomvändning och SD-romans verkar faktiskt inte vara allt för populär bland de moderata kommunpolitikerna. Till och med jag blev förvånad över siffrorna. SVT har roat sig med att fråga de moderata kommuntopparna i alla Sveriges kommuner om hur dom ser på saken. Det visar sig att en rejäl majoritet, 69% av de som svarat, tackar Nej till AKB:s rekommendation om ett tätare samarbete med Sverigedumokraterna i kommunen. Bara 18% tycker att det är en bra idé. Frågan är om inte Anna Kinberg Batra skulle funderat några dagar till? Jag har förresten förundrat mig över att det allt oftare är någon annan i moderatledningen än Anna Kinberg Batra som får uttala sig om fiaskot! Är det maken David Batra som planterat ett skämt?

¤ 3. Det händer att man inte förvånas över moderata ståndpunkter. Kraven på att vi icke-rökare ska slippa stanken från rökarna på offentliga platser kommer från allt fler håll. Det självklara i att man ska kunna sitta och äta (även på en uteservering) utan att bordsgrannen förpestar tillvaron börjar allt fler inse. Tanken på att man ska kunna stå i en busskur eller stå och vänta på tåget utan att tvingas flytta på sig för att slippa stanken börjar bli allt mer självklar. Fast lobbyorganisationen Visita har inte kommit så långt i den här utvecklingen. - "Frågan är var rökarna ska ta vägen" är vd:n Eva Östlings första spontana tanke. Dom behöver i varje fall inte blåsa stanken på mig är mitt svar. För övrigt kvarstår min gamla vanliga fråga. Varför har en organisation en VD? Hur som helst var en del moderater snabba med att välja sida. - "Ang rökning ute finns det inte en enda bevis för att det skadar passivt. Måste vara upp till restaurangerna själva att bestämma" blev den snabba reaktionen från Moderaterna i Stockholm. Fast det blev inte mycket rätt där. Dels är forskarna ganska eniga om att passiv rökning faktiskt är skadligt - även om man får den i sig utomhus. Dessutom heter det "ett bevis", inte "en bevis". Men så'n okunskap kan vi ju alltid skylla på den dåliga svenska skolan?

¤ 4. När en del borgerliga politiker uttalar sig så kan man lätt få intryck av att den svenska ekonomin befinner sig i akut kritik. När det därför för någon dag sedan publicerades en rapport som berättade att den svenska arbetsmarknaden är den bästa i hela EU, och den bästa här i Sverige sedan 1992, så var det nog en hel del borgerliga politiker och debattörer som fick lättare blodstörtning. 82,1% av svenskarna har ett jobb. Ingen annanstans har så många ett jobb. Tänk på det när borgerliga politiker (och andra på högerkanten) varnar för den annalkande katastrofen.

¤ 5. För någon dag sedan dök f.d. majoren Jan Björklund upp i TV högröd i ansiktet och lät som om världen höll på att gå under. Fast så illa var det naturligtvis inte. Det handlade om att Jan Björklund ryktesvägen hört en uppgift som berättade att en rysk affärsman (den något ökända Vladimir Antonov) eventuellt skulle vara på väg att köpa en nedlagd och avyttrad f.d. svensk militärhamn på Gotland. Han krävde en omedelbar insats från Försvarsministern. Uppgifterna om vad som pågår är dock mycket varierande. Uppenbart är att nuvarande ägaren Joachim Kuylenstierna vill sälja det hela med så stor förtjänst som möjligt. Min personliga teori är att Jan Björklund genom väl planterade rykten lurats att riva upp hela världen så att Joachim Kuylenstierna kan trissa upp priset ytterligare. Jag tror faktiskt inte att Kreml är intresserade av att köpa en gammal nedlagd hamn på Gotland för många tiotals miljoner. Vad ska dom ha den till? Rysk militärbas på Gotland? Behöver svenska militär hamnen får dom köpa den, och det blir billigare om inte Jan Björklund hjälper till med att trissa upp priset.

¤ 6. Fast en som vill spendera ännu mer pengar på militären är Donald Trump. Redan i dag står USA för nästan hälften (47%) av hela världens militärutgifter. Det är ju precis vad vi behöver på vår jord. Mer kanoner, tanks, stridsbåtar, bomber, stridsflygplan och soldater. Varför satsa på bättre miljö och att bota sjuka när uniformsbärarna kan få ännu mer slantar att leka med? Jag blir så lycklig när ansvarsfulla politiker vill skapa en bättre värld för oss alla. Fast det är klart, Donald hinner nog ändra sig några gånger innan beslutet ska fattas.

¤ 7. När man pratar om hur farligt och osäkert det är i Sverige så ska vi kanske fundera lite över läget i Tyskland. Enligt en rapport från den tyska kriminalpolisen utfördes det under förra året totalt 3.500 angrepp mot flyktingar och flyktingförläggningar i Tyskland. Det är alltså nästan 10 attacker varje dag. De flesta är ouppklarade, men misstankarna riktar sig ju åt ett visst håll... Vi ska kanske vara tacksamma för att läget trots allt är bättre i Sverige även om det även här regelbundet utförs attacker mot flyktingar och flyktingboenden från nazistgrupper och liknande.

¤ 8. Älska din nästa och visa solidaritet med de mindre lyckligt lottade!

Inga kommentarer: