fredag 11 november 2011

Utanförskap

Som en fortsättning på gårdagens tankar om den ökade andelen ungdomar som beviljas Aktivitetsersättning så finns det en hel del mer att säga. Det finns alltså anledning att fortsätta undra över VARFÖR allt fler slås ut. För att använda ett uttryck som den nya moderatledaren Fredrik Reinfeldt använt - Utanförskapet ha ökat kraftigt. Nästan var tionde ungdom som inte klarar av att gå ut gymnasiet hamnar i Aktivitetsersättning. På åtta år (under vilket vår nuvarande högerregering styrt mesta tiden) har antalet ökat med 79%. Det är alltså något som är FEL. Hela förklaringen kan inte bero på att antalet ungdomar med dessa problem har ökat så kraftigt av något skäl (miljön?). Det beror inte heller på att reglerna ändrats så att det blivit fler som omfattats av reglerna. Det måste helt enkelt främst bero på att det samhälle dessa ungdomar ska leva i har förändrats så att dom inte längre platsar. Faktum är t.ex. att antalet gymnasieelever på de praktiska linjerna som hoppar av utbildningen ökar! Ungdomar som har svårt att få jobb / sysselsättning får ÄNNU svårare att få något. I dagens snabba och slimmade samhälle finns det helt enkelt ingen plats för den som inte platsar perfekt. Men, egentligen är den allra största skandalen inte den att allt fler ungdomar får sin försörjning den här vägen istället för från föräldrarna. Den stora skandalen (och den har pågått länge) är att alla myndigheter glömmer att förmånen består av två ord. Aktivitet och Ersättning. Alldeles för många verkar tro att det bara handlar om ersättning. Tanken är faktiskt att ungdomarna ska få aktiviteter så att dom så småningom kan slussas ut i samhället, även om dom inte passar perfekt, istället för att sedan sluta som förtidspensionärer (med Sjukersättning). DET är den stora skandalen.

Och en sak som kanske har vissa kopplingar. Förtroendet bland Arbetsförmedlingens personal för deras generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist rasar. 91% av personalen har deltagit i den undersökning (som jag tror facket ST gjort). Och förtroendet för GD:n har på ett år fallit från 69 till 56 på den 100-gradiga skalan. Hon får väl trösta sig med att hon i varje fall troligtvis fortfarande är ganska populär hos Högeralliansen.

Skandalen med det privata vårdbolaget Carema (ägt av riskkapitalister placerade i skatteparadiset Jersey) fortsätter. Bland de senaste avslöjandena var ordern från ledningen (som får bonus på överskottet) som krävde att personalen vägde blöjorna efter användning så att dom inte byttes för tidigt! Det ska påpekas att man inom Caremas överledning börjar bli oroliga över koncernens rykte så man har deklarerat att bonus inte längre ska räknas på vinsten utan på kvaliteten. F-n tro't!

Jag är medveten om att Sven Tycker främst innehåller klagomål, gnäll, kritik och allmänt gnölande. Därför tänkte jag faktiskt så här på slutet komma med lite beröm så där bara apropå ingenting. Sverige är världsbäst på att panta burkar. Varje svensk pantar i snitt 146 burkar på ett år. VI ÄR DUKTIGA!

Se'n blir det inte mer i dag. Jag har haft migränanfall under dagen. Lyckligtvis brukar jag inte ha så våldsam huvudvärk. Men det visar sig på annat sätt i koncentrationen och medvetenskapen av världen runt om. Det blir alltså en kort blogg i dag.

God Natt!

Inga kommentarer: