onsdag 30 november 2011

Vem kan man lita på?

Tummen upp
Svenskarna har störst förtroende för Sveriges Radio och SVT enligt en undersökning. Vi litar på Public Service i motsats till deras kommersiella konkurrenter. Medan förtroendet för SVT på lång sikt sakta ökar så rasar det för TV4. Bland de stora förlorarna sedan förra året hittar vi Kungahuset ( fall från 50 - 35), Regeringen (62 - 51) och Bankerna (37 - 26). Överhuvudtaget så har siffrorna sedan förra året gått ner för alla, förutom Svenska Kyrkan och Facket (32 - 34 resp 29 - 32). I den absoluta botten i förtroendeligan hittar vi Sverigedemokraterna. En annan intressant tabell visar om vi tycker att media rapporterar FÖR negativt eller FÖR positivt om olika företeelser. Och uppenbart är att vi tycker att media i allmänhet är för negativa. Det är bara tre grupper som vi tycker får FÖR positiv behandling i media, nämligen Bankerna, EU och Regeringen! Slutligen har man frågat om hur vi vill ha SVT. Och det är uppenbart att vi vill ha SVT som det är, dvs en bred kanal. Däremot vill vi ha den skattefinansierad istället för via avgifter. Men vi vill ha kvar en stark, kvalitetsinriktad men samtidigt bred Public Service TV utan reklam.

Det är dags för avtalsförhandlingar. Industrifacken har fått ett slutbud från medlarna på ca 2,6% som man svarat på i dag. Arbetsgivarna svarade Ja medan Facken svarade Nej. I dag fick jag min facktidning som hade gått igenom lönerna och löneutvecklingen för de svenska högsta statliga cheferna. Statistiken över deras höjningar på sista året visar att 23 av de 200 har fått mindre än 4%. 13 har fått mer än 6% och de flesta alltså fått 4-6%. Man kan ha viss förståelse för att facken har vissa synpunkter på de erbjudna nivåerna.

De nya moderaterna
Och se ser jag att moderaterna tvingats krypa till korset. Någon form av lagstiftning ska tydligen accepteras när det gäller offentliggörandet av bidragsgivare. Och när nu chefen sagt ja kommer röstboskapen inom C, Fp Och Kd också byta åsikt. Det skulle varit spännande att veta om röstboskapen hade fått veta i förväg att dom nu förväntades rösta annorlunda? Fast det ska bli spännande att se vilka förbehåll som ska presenteras. Det är faktiskt länge sedan moderaterna lovade att offentliggöra sina bidragsgivare, men det blev inget av med det.

Jag hittar en liten notis i Dagens Nyheter som lyder Sjukregler i farozonen.Usch, något hemskt måste vara på gång att hända inom sjukförsäkringen. Men läser man hela den lilla notisen så handlar det om vad jag skrev i går, dvs att Socialförsäkringsutskottet nu återigen kräver att Regeringen ändrar reglerna till de lite mer humana regler som gällde tidigare. Det är alltså inte sjukreglerna som är i farozonen, det är delar av Högerregeringens Ättestupa som är i farozonen. Det är inget negativt som är på gång, det är något positivt. Fast Högerregeringen vägrar lyda utskottet.

Skånetrafiken
Slutligen kan vi konstatera att jag återigen gläds åt tågförseningarna. I dag lyckades jag hinna med ett försenat tåg som gick före det jag hade tänkt att åka med från Åstorp genom en språngmarsch till järnvägsstationen. Och vid bytet i Ramlösa behövde jag bara vänta 5 minuter på ett annat försenat tåg till Kävlinge. Detta istället för att åka in till Helsingborg och sedan vänta där i 20 minuter innan jag åker tillbaka mot Kävlinge. Som helhet var jag faktiskt 40 minuter tidig till jobbet tack vare förseningarna. Skånetrafiken har ett system där en försening på 20 minuter ger möjlighet till en kompensation i form av en fribiljett som gäller ett dygn i hela Skåne. Om man blir mer än 20 minuter tidig, ska man då skicka tillbaka en av sina fribiljetter?

Inga kommentarer: