måndag 21 november 2011

Ekonomi på hög nivå

SVT:s Rapport berättade i dag om hur de svenska bostadspriserna har ökat mest i Europa de senaste åren. Hur svenskarna nu är de mest skuldsatta i Europa. Och hur vi köper svindyra bostäder betalda med jättehöga lån, som vi dessutom inte amorterar på. För att förenkla; vi är på väg att blåsa upp en rejäl bubbla som kommer att brista med en krasch.

Jag såg en lista över 18 rika OECD-länders skuldsättning. Den svenska statens skuld (i förhållande till BNP) är låg. Genomsnittet för de 18 länderna ligger på 93% av BNP medan Svenska statens skuld ligger på 58% av BNP. Överlägset högst ligger Japan på 213% av BNP följt av Grekland (132%) och Italien (129%). Men, de svenska företagens skuld ligger högst av alla de 18 OECD-länderna på 196%. Snittet ligger på 128%. Lägger man samman den statliga skulden, företagens skuld och hushållens skuld ligger Sverige med 340% över snittet på 314%. Det är högre än t.ex. Grekland och Italien! Kanske ska vi inte känna oss allt för självsäkra. Vi har en bubbla som är på väg att brista. Vi har banker som lånat ut fantasisummor med bostäder som säkerhet. Lån som sedan i närmare 50% av fallen inte alls amorteras. Vi befinner oss i en situation där bostadsköpare räknar med att priserna ska fortsätta uppåt och uppåt. Men det kommer dom inte att göra. Det är allt för många som kommer att tvingas sälja helt plötsligt med förlust och då inte kunna betala sina lån utan står där utan bostad, men med kvarvarande skuld. Sover ni gott om nätterna?

Greklands flagga
När det föreslogs att Grekland skulle satsa på demokratin och hålla folkomröstning om neddragningarna i den grekiska ekonomin utbröt rena upproret i resten av Europa. - "Ska folket bestämma? Skandal!" Nu slutade det istället med att demokratin avskaffas, en icke-folkligt tillsatt ekonom ska nu styra landet som är demokratins vagga. Lucas Papademos kommer närmast från jobbet som biträdande ECB-chef. När Grekland anslöt sig till Euron var han ansvarig för de grekiska förfalskade siffror som gjorde att landet kunde bli medlem av Euron. Den man som alltså hjälpte till att fuska in Grekland i Euron ska alltså nu skära ner ekonomin i Grekland - utan demokratiskt inflytande.

Italiens flagga
Och i Italien är situationen densamma. Demokratin avskaffas och en överförmyndare från EU tar över. Mario Monti, fd EU-kommissionär. Men att demokratin avskaffas är inget som tas upp. Nu gläds vi bara över att bli av med Silvio Berlusconi. Undrar hur moderaten Gunilla Carlsson känner sig när hon blir påmind om sin reaktion på Berlusconis valseger 2001: - "Berlusconis valseger är jättebra för Italien och jättebra för Europa...". Berlusconi var som Moderaterna hävdade hon... - "En italiensk regering under Silvio Berlusconis ledning kommer att kunna genomföra reformer för att öka tillväxt och sysselsättning. En sådan politik gagnar Italien och Europa.." fortsatte dåvarande Moderatledaren Bo Lundgren. I dag håller man tyst inom Moderaterna med kopplingarna till Silvio Berlusconi. Det ingår väl i Moderaternas numera välkända historieomskrivningar.

Mats Odell - nja...
Kristdemokraterna är på väg in i en ganska inflammerad partiledarstrid. Mats Odell håller på att positionera sig rejält i den högra bakfickan hos Kristdemokraterna. I en intervju i Dagens Nyheter berättar han om hur han mer eller mindre slängdes ut ur regeringen av Anders Borg som uppenbarligen tyckte att Mats Odell var farlig för den "sosse-light image" som Moderaterna vill att Högerregeringen ska se ut som. Mats Odell, som hos mig främst representerar förskingrandet av Svenska Folkets egendom, poängterar i dag sitt motstånd mot Pappadagar och kamp för ett utbyggt Vårdnadsbidrag. Dvs frågor där han och jag står på olika sidor av barrikaderna. Om jag ska vara uppriktig hoppas jag att Mats Odell vinner! Det kommer nämligen att visa att De fyra Högerallianspartierna inte bara är "sosse-light", det är rejäl högerpolitik bakom fasaden. Den moderata fasaden rämnar.

Sven Tycker på Blogger
Slutligen på här mot slutet för i dag så kan jag berätta att den version av Bloggen Sven Tycker som finns här på Blogger i dag publicerar sin 2000:e inlägg. Det är långt efter orginalet här som i dag har inlägg 5303. Men alltid något.

Och allra sist vill jag poängtera att jag är ganska trött på den fuktiga, dimmiga, mörka och tråkiga höst som vi just nu genomlider. Jag brukar ju säga att jag gillar hösten. Men det är yttranden jag får äta upp nu. En klar höstdag är underbar - det här är piss och mög!

Inga kommentarer: