tisdag 4 november 2008

Motgång efter motgång för Fredriks Gäng

Motgångarna för Fredriks gäng kommer slag i slag. Under gårdagen rapporterades det att antalet varsel på arbetsmarknaden är det högsta sedan början av 1990-talet. Under oktober varslades nästan 20.000 svenska löntagare om uppsägning. Mer än hälften av dessa inom tillverkningsindustrin. På Maudans Näringsdepartement står förhoppningen till att de flesta av varslen inte kommer att utlösas. Men dom flesta arbetslösa är ju egentligen bara lata så det löser sig nog bara man skärper reglerna!

I dag kom en ny motgång. Konjunkturinstitutet har reviderat sina beräkningar av statens finanser. Årets överskott i statsfinanserna räknas ner med 15 miljarder till 148 miljarder. För nästa år sänker man prognosen med 106 miljarder, vilket ger ett underskott på 23 miljarder! Prognosen för 2010 visar på en ökning av underskottet till 35 miljarder! Försämringen beror dels på lägre skatteinkomster pga lågkonjunkturen (och skattesänkningar), och dels på att man inte räknar med att det går för Förskingringsminister Mats Odell att förskingra några nya statliga företag på ett tag. Försäljningar som inneburit tillfälligt högre budgetöverskott. Och de redan tidigare förskingrade företagen kan nu inte längre leverera in några vinster så inkomsterna minskar ännu mer.

Å tredje sidan har en arbetsgrupp inom moderaterna kommit fram till att höjningen av A-kasseavgifterna var ett stort misstag. En mindre sänkning har ju redan införts, och nu föreslås ännu en sänkning så att A-kassan blir mer attraktiv att vara medlem av. Ni ska ha all heder av att kunna erkänna era misstag.

En ständigt pågående utveckling som pågått länge där papporna tagit ut allt större andel av föräldraledighet och vård av sjukt barn har kommit till ett slut. Sedan jämställdhetsminister Nyamko Sabuni trädde till har istället andelen pappor som utnyttjar rättigheterna minskat. Jag har ännu inte analyserat resultatet tillräckligt för att veta vad jag ska skylla på. Sänkt ersättning (ersättningsnivåerna i föräldraförsäkringen har sänkts genom att man beräknar inkomsterna annorlunda)? Straffskatt på föräldralediga (samt arbetslösa, sjuka och pensionärer)? Eller bara Högerallianssamhällsklimatet? Jag återkommer!

Orättvisorna fortsätter. Jag har gått samtliga av Friluftsfrämjandets höstlunkar, men inte vunnit en enda gång. I söndags kallades det hela för Gåsalunk, och första priset i vuxendelen var en gås. Det framgick tyvärr inte om denna var levande eller redan nackad. Nu har det inte så stor betydelse eftersom vi inte vann någon gås. Men Angeli gick och vann barntävlingen - igen. Fast jag vet inte vad priset kan vara, en kyckling?

Inga kommentarer: