måndag 10 november 2008

Livsmedelsverket på spritlobbyns sida

Jag hörde i morse på radion att Livsmedelsverket är kritiska till att barnmorskor och distriktssköterskor fortsätter att ge råd om nolltolerans när det gäller alkohol till nyblivna mammor. Tydligen är det så att den senaste versionen av forskningen inte visat på några hälsorisker med modersmjölken om mamman dricker några enstaka glas vin i veckan. Barnmorskor och distriktssköterskor tycker däremot, helt naturligt och riktigt, att dricka alkohol och samtidigt ta hand om barn hör inte alls ihop. Får du inte dricka några glas vin och sedan köra bil eller jobba på din arbetsplats osv. Då ska du inte heller ta hand om en liten värnlös baby med alkohol i kroppen. Jag håller med barnmorskorna. Håll alkoholen borta! Låt inte alkoholmaffian fortsätta få utdelning på sitt lobbyarbete!

Internet är en välsignelse, och rätt använt en enorm tillgång. MEN, man blir beroende. I dag har hela nätet stått still (dvs varit ouppnåeligt) under i stort sett hela arbetsdagen. Det var dött när jag kom till jobbet 0710 i morse och kom igång strax efter 1400, precis innan jag skulle gå hem för dagen. Att man inte kunde gå och leta efter telefonnummer osv gick att leva med. Men det visade sig också att de utbetalningar av ersättning som skulle gjorts i dag inte fungerade. Dom förs över på morgonen - via nätet. Det är alltså en del åstorpare som i dag blev utan utlovade pengar. Jag fick skriva ut en check till ett akut ärende, och sedan gå till banken och legitimera personen som saknade eget ID-kort. Det var tur att vädret under eftermiddagen var bättre än i förmiddags! Telia skyllde det hela på en uppgradering som gjordes under natten. Vad är det som gör att man närmar sig ett nervöst sammanbrott så fort tekniker börjar prata om att dom ska göra en uppgradering?

I Tyskland lever motståndet mot kärnkraften på ett annat sätt än i Sverige. I Tyskland finns, i motsats till i Sverige, ett tidsbestämt beslut att kärnkraften ska vara avvecklad till 2021. I dagarna har en transport av 17 ton högaktivt avfall med tåg förts från Tyskland till upparbetsanläggningen La Hague i Frankrike. Och transporten har mötts av våldsamma demonstrationer hela vägen. 10.000-tals poliser har fått kommenderas ut för att bevaka transporten. Sug på den karamellen. 17 ton högaktivt avfall i en enda regelbunden transport. Det här är avfall som är livsfarligt i tusentals år. Är det en miljövänlig energikälla? Att protesterna denna gång var våldsammare än tidigare beror nog på den nyligen avslöjade skandalen i Tyskland med kärnkraftsavfall som dumpats i en gruva, och nu låg och läckte.

Slutligen noterar jag att den sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba i morse lämnat jordelivet. Radion försöker få det till att hon är mest kända för Pata Pata (Panta mera ni vet i TV-reklamen). Men själv förknippar jag nog henne mest med själva sången The Click song. Synd att jag för tillfället inte har en chans att spela någon av alla mina LP-plattor med henne. Tack för allt Miriam Makeba.

Inga kommentarer: