tisdag 25 november 2008

Illegal fildelning = stöld

När det just nu är en livlig diskussion om rätten att stjäla så kan det finnas anledning att poängtera att Sverige är överrepresenterade när det gäller elektronisk stöld = illegal fildelning. Enligt beräkningar gjorda av Symantec står svenskar för ca 3% av all världens illegala fildelning. Det placerar oss på 8:e plats i världen. Efter mångdubbelt större länder, men före många befolkningsmässigt mycket större länder. När debatten om de digitala stölderna förs handlar det mest om musik. Men egentligen handlar det minst lika mycket om filmer, dataprogram, ljudböcker, dataspel, digitala böcker och naturligtvis musik. När förespråkarna argumenterar för rätten att digitalt sprida produkterna fritt menar dom att den som producerat musik, skrivit böcker, läst in böcker, gjort dataspel, gjort datorprogram osv har gjort detta på ideell basis så att de som vill utnyttja allt detta ska ha rätt att göra detta utan att ersätta den som lagt ner jobbet.

Och så läser vi om nästa bortskämda idrottsstjärna som gjort bort sig. Den här gången är det en av Hammarbys fotbollsstjärnor som tyckte det var helt OK att ge sig på en krogvakt - uppenbarligen inte helt nykter. Det är som sagt skönt när stjärnorna är ett gott föredöme för ungdomarna genom att visa var skåpet ska stå!

Och på tal om idrott så ska ni vara medvetna om att vilka nyheter som presenteras beror på många faktorer. Inte bara nyhetsvärdet. När Henke bestämde sig för att det kunde vara kul att spela lite innebandy så blev det naturligtvis en stor nyhet bland idrottsgalningar. Så till den milda grad att TV4 Sport bestämde sig för att direktsända första matchen Henke spelade för FC Helsingborg. Och att så skulle ske bedömdes som en stor nyhet. Men, TV4:s sportreportrar på webben förbjöds att skriva om att matchen skulle sändas. Bonnierkollegan SPORT-Expressen hade nämligen "köpt" nyheten och då fick inte kollegorna inom Bonniergruppen skriva om nyheten. I valet mellan nyhetsvärdering och pengarna vinner pengarna - i varje fall för Bonnier!

Och så läser jag att kärnkraftverket i Oskarshamn gjort bort sig igen. För några veckor sedan lämnades en av säkerhetsgrindarna öppen och obevakad. En person lyckades ta sig in på området innan han stoppades. Nu var det en man som hade rätt att ta sig in denna gången, men tänk om det varit en terrorist med mindre lämpliga avsikter som hittat den olåsta och obevakade grinden. Visst tar dom säkerheten på allvar inom den svenska kärnkraftsindustrin? Men sedan även Mauderaten tydligen också accepterat kärnkraften så är det väl inte så noga längre

Allt fler börjar ifrågasätta Georgiens president Micheil Saakasjvili och hans känslor för demokrati. Regimkritiska media har stoppats, och Saakasjvilis allt mer auktoritära styre ifrågasätts allt mer. Men eftersom media är helt styrt av regimen får befolkningen dålig information. Enligt en undersökning trodde t.ex. en tredjedel av befolkningen att Georgien vunnit kriget med Ryssland. Men man har ju USA:s (och EU:s och Calle Str... f'låt Bildts stöd) så han sitter väl säker!

Inga kommentarer: