onsdag 5 november 2008

Bye bye Bush!

Om ni inte har missat det, så har det varit val i USA. Bland annat har USA fått en ny president. Barack Hussein Obama valdes till president med det största antalet röster som en amerikanska president någonsin fått. Men marginalen i procent var faktiskt inte så remarkabel. 52-47 vad jag sett. Men det är skönt att det blev just Obama, även om vi nog inte ska ha för stora förväntningar. Ekonomin är en katastrof bland annat. Men det ska bli skönt att få Bush utbytt i varje fall. Det bör påpekas att när Bush blev president år 2000 fick motkandidaten flest röster (men minst antal elektorsröster). När Bush blev omvald 2004 blev han detta med mycket liten marginal och genom röstfiffel.

Det är egentligen underligt att en "ledande demokrati" inte kan genomföra ett ordentligt fungerande val. Det rapporteras även denna gång om problem med valmaskiner, försvunna namn i vallängderna och enorma köer. Problem som förknippas med nyblivna demokratier i 3:e världen eller diskutabla demokratier. Det rapporteras också om internationella valobservatörer som vägrats tillgång till vallokalerna. Ett förfarande som hade resulterat i hård internationell kritik om det skett i ett annat land.

Den supereniga Högeralliansregeringen är så oeniga i frågan om homoäktenskap att Kristdemokraterna blockerat ett regeringsförslag i frågan. Nu får istället Riksdagen fatta beslut i frågan utan regeringsförslag. Det är anmärkningsvärt att en regering är så oenig att koalitionens minsta parti kan stoppa ett förslag som har stöd av samtliga övriga partier i hela Riksdagen. Jag förstår att Onkel Fredrik väljer att gå ut med beskedet samma dag som nyheten förhoppningsvis försvinner i rapporteringen från USA-valet.

Strålsäkerhetsmyndigheten är oroad över de sprickor som hittats på styrstavarna i kärnkraftverken i Forsmark och Oskarshamn. På O3 i Oskarshamn fanns det sprickor i hälften av styrstavarna, och en var helt av. Och på F3 i Forsmark hade en tredjedel av styrstavarna sprickor och även här var en helt av. Myndigheten vill nu ha en förklaring till hur detta kunnat ske, och varför man inte upptäckt problemen långt tidigare.

För någon dag sedan läste jag om en kundundersökning som gjorts bland mobilkunderna. Högst betyg fick Halebop (ägt av Telia). På andra plats kom Telia själva... Men en utredning vill ha stopp på fungerande mobiltelefonoperatörer. När nuvarande GSM-licenser går ut om ett par år vill man säga upp alla licenser och istället utauktionera licenserna till högstbjudande. Resultatet blir naturligtvis att nuvarande innehavare slutar investera eftersom dom riskerar att slänga pengarna i sjön. De nya licenserna kommer sedan att tillfalla de företag som bjuder högst. Mer pengar till staten, betalda av mobilkunderna som naturligtvis får betala för dyra licenser. Det blir inte de bästa operatörerna som får licens, det blir de som är villiga att betala mest (och sedan spara in på kostnaderna när dom fått licensen). Slipsnissarna slår till igen!

Jag såg förresten att en massa Swedbankkunder hade 0 kronor på kontot när dom loggade in på Internetbanken i morse. Från Swedbank förnekas på det bestämdaste att pengarna använts för att betala kreditförluster i Baltikum eller betala avgångsvederlag till avgången högsta slipsnissetupp. Man skyller på datafel - hrm?

Jag tänkte på Blondinbella när jag såg en så härlig svart slokhatt på H&M häromdagen, för bara 99 pix. En sådan bara måste jag ha. Jag måste bara skänka en tanke till den uppköpare på H&M som köpt in den. Den känns bara så rätt till mig. Alla hittar vad som behövs på H&M.

Här följer ett meddelande bara till H&M:
Jag kommer in och hämtar vad vi kom överens om på fredag. Jag hoppas ni hittade allt på listan. Tack för ett gott samarbete, hör av er om ni har något annat bra att erbjuda.

OBS, ovanstående är en parodi på bloggar med textreklam. En företeelse som inte förtjänar något annat än djupt förakt!

Inga kommentarer: