söndag 9 november 2008

Dödsstraff - ett otidsenligt barbariskt system

Så här på årsdagen av Kristallnatten (som ses som början på förintelsen i Nazityskland) kan det finnas anledning att påpeka att INGEN har rätt att ta någon annans liv. Och det handlar naturligtvis inte bara om självklart kriminella mord. Utan det handlar också om krig om hämnd och om dödsstraff. På Indonesien har i dagarna 3 terrorister avrättats. I USA avrättas regelbundet dömda brottslingar. Och i andra länder som Kina, Iran och Saudiarabien t.ex. är dödsstraff ett vanligt straff. I Australien (som själva är motståndare till dödsstraffet) hälsades avrättningen i Indonesien bland många med tillfredsställelse (många av de som dog var australiensare). Det är därför av vikt att påpeka att straff som utmäts inte får handla om hämnd. Att som i USA låta anhöriga som drabbats av brottslingar få påverka straffet är ett otidsenligt system. Än en gång, INGEN har rätt att ta någon annans liv!

Jag tillbringade lördagskvällen i Kävlinge tillsammans med gamla hobbyvänner för att fira att Malmö Kortvågsklubb fyllde 60 år. Min egen lokala DX-klubb här i Åstorp (KMB) är nedlagd sedan länge, men MKVK får enligt stadgarna inte läggas ner så det är till att fira klubbens växande ålder lite då och då. DX-hobbyn är en hobby som tyvärr befinner sig i dödsryckningar. Tillflödet av nya intresserade är nästan obefintligt och allt efter som att vi gamlingar dör ut, så dör även hobbyn ut. Om det finns möjligheter till nytändning genom förändringar av hobbyn var tillsammans med den rena nostalgin huvudämnena kring matbordet.

En för mig felvänd karta hos Eniro gjorde mig under kvällen något förvirrad. Att ta tåget till Kävlinge var inget problem, men när jag kom till Kävlinge visade det sig att jag enligt kartan skulle gå i motsats riktning till vad jag föreställt mig. Den här förvirringen över norr och söder satt sedan i när jag skulle ta tåget hem från Kävlinge. Detta kom från fel håll enligt mitt inbyggda lokalsinne. Och när jag sedan steg av i Ramlösa för tågbyte var jag helt förvirrad. Det tog mig ungefär en minut att gående på perrongen koppla om i min hjärna och byta plats på norr och söder på en plats där jag ju visste vad som var vilket. Och efter den omkopplingen i hjärnan var jag riktigt yr i huvudet. Det var en helt ny (och mycket obehaglig) känsla som gjorde mig mycket förvirrad. Har man ett sådant inbyggt norr-söder sinne inbyggt i hjärnan?

Kommersiell TV har gett oss en mängd nya TV-kanaler att välja mellan. Men, har det gett oss bättre TV? Vad vi fått är främst ett antal kommersiellt lönsamma kanaler som fyller ut sändningstiden mellan reklamavbrotten med billig amerikansk smörja och billiga svenska dokusåpor eller motsvarande. Ofta lönsamma program tack vara att man lockar svenskarna att ringa och rösta för 10 kronor per samtal. Det finns några svenska kanaler som satsar på lite tyngre innehåll. För oss som tittar via Boxers marknät gäller detta främst TV8 och Axess. Axess överlever genom att ägarna pumpar in pengar. Och TV8 genom att tydligen låta producenterna betala för motsvarigheten till "textreklam". Nu senast ser jag att man låter en av de många extrema kristna missionsproducenterna göra TV om Stanley Sjöbergs version av Pingstkyrkan. Det används mycket pengar (främst från USA) för att sända kristen missionspropaganda (via TV och radio) till muslimska områden. Nu ska tydligen även vi svenskar få känna på detta. Finansierat från USA?

Och i Lettland tvingas staten förstatliga landets näst största bank.

Inga kommentarer: