måndag 3 november 2008

Kräv folkomröstning

Folkpartiet tycker att det är dags att hålla folkomröstning om EMU igen inom några år. Man tycker det är lämpligt att passa på nu när opinionen förhoppningsvis (ur folkpartiets synvinkel alltså) är den rätta. Men om vi nu ska göra om folkomröstningen om EMU eftersom vi svarade fel förra gången så tycker jag att det är mer på sin plats att göra om folkomröstningen om EU-medlemskapet först. Kan den ena frågan göras om, så kan den andra frågan göras om. Jag ska hålla ögon och öron öppna och föreslå en folkomröstning vid lämpligt tillfälle när EU ligger extra risigt till. När vi röstat igen om medlemskapet kan vi göra om EMU-omröstningen efter det. Men allra först kan vi folkomrösta om EU:s grundlag. Sveriges egen grundlag kan bara ändras antingen av två olika riksdagar med val emellan, eller i folkomröstning. Ska det vara annorlunda med EU:s grundlag? Till all lycka har både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin sagt Nej till folkomröstning om EMU ännu. Dom vill väl inte riskera ett nytt Nej, så dom vill vänta till en ännu mer positiv tidpunkt.

En annan fråga där man uppenbarligen inte är överens inom Högeralliansen är värnskatten. Kommunisten Anders Borg (det syns väl på hans frisyr att karln är kommunist) anser inte att det är möjligt att avskaffa värnskatten under denna valperioden. Och det passade tydligen inte bland annat folkpartisterna. Som helt självklart vill avskaffa straffskatten på högre inkomster. Fattar inte Anders Borg att den som har fått hög lön inte har råd att betala mer skatt än den med lägre lön. Hur kan karln ens komma på tanken att det skulle vara nå't rättvist med en progressiv skatt?

Och när vi nu pratade lite om EU, så ser jag att Mauderata Centerpartiet beslutat sig för att slänga ut EU-kritikern Hans Lindqvist från EU-Parlamentet. Trots att han kom på fjärde plats i provvalet (och alltså sitter i Parlamentet nu) så är där inte plats för honom bland de 45 platserna på listan. Det en gång EU-kritiska Centerpartiet gör allt för att rensa ut kritiken ur partiet. Lyd Maud eller håll tyst!

Travsporten känner sig lurade av de s.k. fria konkurrenterna på spelmarknaden. ATG betalar vinstpremier till travloppen och en statlig totoskatt. Det överskott som sedan blir stannar i Sverige, till de svenska skattebetalarna och hästsportens fromma. Konkurrenten Unibet utnyttjar travsportens arrangemang för att arrangera spel. Genom att man inte betalar skatt och inte bidrar med att betala hästsportens kostnader kan man också betala ut lite bättre odds till spelarna. Överskottet hamnar sedan hos några ägare i skattesmitarparadis. Det är ju förmånligt för spelarna ett litet tag, men när snyltandet drivits för långt finns det inget att snylta på. Travsporten vill därför att spelandet på utländska spelbolag stoppas. Ingen dum idé!

Inga kommentarer: