fredag 2 november 2007

Även idrotten stinker gödsel

I en artikel i lokala Helsingborgs Dagblad kan vi se ett nytt talande bevis för att idrotten förvandlats från en verksamhet i syfte att öka folkhälsan eller få folk att trivas, umgås och ha roligt till att bli en rent kommersiell verksamhet där syftet är att dra in och omsätta pengar så att de inblandade kan tjäna så mycket kulor som möjligt. En grupp svårt handikappade fans till Rögle (det lokala hockeylaget i Ängelholm) har fått upprepade tillsägelser att dom inte får placera sig så att dom skymmer reklamskyltarna. Vi får till exempel läsa om totalförlamade Jimie Hansen som trots att han är helt beroende av sin respirator och permobil inte missat en Röglematch sedan 1987. Han har upprepade gånger blivit tillsagd att inte sitta så högt (som han måste göra för att se över reklamskyltarna framför honom) för då skymmer han reklamskyltarna bakom. Hans personliga assistent som måste vara med hela tiden har blivit tillsagd att flytta sig så att inte hon skymmer reklamskyltarna bakom. Money, money, money...

Och när vi nu ändå hackar på idrottsrörelsens kommersialisering, så ser jag att den internationella porrkungen Berth Milton börjat köpa upp AIK-aktier. Han äger redan 10% och fortsätter att köpa vad han kan. Nästa år spelar AIK-spelarna med en naken porrbrutta på bröstet! Varför inte? Det är många av de stora europeiska topplagen som i dag ägs av f.d. diktatorer, skattesmitare, fascister och andra tvivelaktiga element. Pengar luktar ju inte, om man inte torkat sig i r-ven med dom!

Ulrica Schenströms dunderfadäs (en dunderfadäs som jag tycker är minst lika stor från Anders Pihlblad och TV4 för att inte tala om Fredrik Reinfeldt) fortsätter att rulla i media. En förklaring till Fredrik Reinfeldts fiasko tror jag vi hittar i några rader i en analys i lokaltidningen HD:

"Med Reinfeldts målmedvetna förnyelse av partiets politik försvann också praktiskt taget alla äldre politiker med erfarenhet. Kvar blev pr-folk, medieexperter, och en och annan konsult med konstig examen - alla skickliga på mediehantering och kommunikation men med noll erfarenhet av att styra riket"

Och "förnyelsen" handlade då inte om förnyad politik utan om förnyad ledarstil. Allt för många unga karriärspolingar (och kvinnliga motsvarigheter - heter det karriärspolingor då?) från Moderata Ungdomsförbundet och Fria Moderata Studentförbundet eller inte ens med erfarenhet av politik på den nivån har fått ersätta erfarna politiker som jobbat med politisk uppdrag under många år. Båda grupperna behövs, men i de nya moderaterna finns nästan bara den ena gruppen kvar.

Sedan en tid tillbaka har jag varit i behov av ett besök hos frisören. Jag gör inte så täta besök, så när det är dags är behovet ganska stort. Jag har ända sedan mamma slutade klippa mig gått till samma frisör här i Åstorp. Eller ska vi säga samma salong, det har ju inte alltid varit Kjell som klippt mig. Tyvärr avled Kjell för en tid sedan efter en tids sjukdom, och för tillfället håller salongen stängt i Åstorp. Och den mycket traditionella och konservativa person som jag är har jag alltså svårt för att bestämma mig för vem jag nu ska våga anförtro mitt hår till. Men i går gjorde jag helt spontant ett besök i en annan av ortens herr- och damsalonger när jag råkade gå förbi. Tjejen var när jag kom in fullt upptagen med att spruta diverse kemikalier i håret på en dam och sade när jag sade att jag ville boka en tid att det tog ett par minuter. Jag förstod att det av kemitekniska skäl inte var så lämpligt att avbryta sprutandet. Men, när jag stått där och väntat i 10 minuter utan att tjejen visat mig minsta intresse konstaterade jag att nu trugar inte jag längre och gick. Min undran är om det är mitt hår som avskräcker? Är man bara rent allmänt så nonchalant? Eller är det bara jag som har dåligt tålamod. Vi får se när jag nästa gång får ett infall, men det blir på ett annat ställe kan jag lova.

Förresten fortsätter ordförande Fredrik att ha problem med fifflande medarbetare. Ulrica Schenströms arbetskamrat, statssekreterare Nicola Clase, visar sig ha använt svart arbetskraft för kring 40.000 när hon för några år sedan gjorde vid sommarstugan. Och hon gör nu en pudel på direkten när det avslöjas. I den intervju med henne som jag hört kan hon inte ge en förklaring till varför hon gjorde som hon gjorde. Men det kan jag berätta. I de kretsar som Clase m.fl. umgås i är skatt = stöld. Det är alltså en välgärning att lura staten på pengar. Men att hon naturligtvis ska rätta till det nu. Men det är en ideologi som hon naturligtvis inte vågar stå för i dag. Däremot kan vi ställa en annan fråga till henne. Varför ska hon rätta till det nu, först när det avslöjats av media? Varför höll hon tyst om det när hon anställdes av Fredrik Reinfeldt? Om det inte avslöjats av media, hade du fortfarande velat rätta till det?

Inga kommentarer: