onsdag 7 november 2007

Moderater och skattemoral - igen

I Bladet i går berättades om en undersökning gjord av World Values Survey, där man bland annat frågat efter svenskarnas synpunkter på skattefiffel och bidragsfiffel. Och undersökningens resultat styrker min teori från de senaste dagarna. På frågan om man aldrig tyckte det var acceptabelt med skattefusk så utmärkte sig moderata sympatisörer med en låg siffra. Just moderata sympatisörer accepterar alltså just skattefusk. Siffran varierade mellan 41% moderater till 61% kristdemokrater. Däremot var det mer jämnt när det gällde om det aldrig var acceptabelt med bidragsfusk. Här varierade siffran mellan 54% och 63%. Rent allmänt var det lite mer accepterat med skattefusk än bidragsfusk. Men moderata sympatisörer var de där skillnaden var som störst. Och det är väl här vi kan se förklaringen till att moderata Socialförsäkringsministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson inlett ett korståg mot bidragsfusk samtidigt som moderater på löpande band avslöjas med att själva ha fuskat med skatten. Jag hörde förresten en representant för den moderata kamporganisationen Skattebetalarna argumentera för att det faktiskt var allvarligare med bidragsfusk som var att stjäla från oss andra, medan skattefusk bara var att försvara sina egna pengar. Är det någon som fortfarande hävdar att en del skattefiffel är ideologiskt betingat, dvs man fifflar med skatten av prin cipiella skäl - och är stolt över detta. Ända tills man hamnar i hetluften och inte längre vågar säga det högt i media.

Det är kris i amerikansk TV. Tusentals manusförfattare har gått i strejk vilket bland annat riskerar att innebära att flera talkshowvärdar kan tvingas göra uppehåll i sina program. Dom kan ju inte komma med några spontana skämt längre när deras manusskrivare inte förser dom med deras spontana inpass!

Ekot berättade i går lite om Försäkringskassan nya organisation. De siffror som presenterades sade att ca 10.000 av 16.000 anställda skulle få nya arbetsuppgifter, att 1.000 skulle få nya arbetsorter och att 500 riskerade att sägas upp. Att bara 1.000 skulle få nya arbetsorter måste vara en felräkning, det rör sig om fler. Fast någon hade hört siffran 6.000, och den låter troligare. Dessutom glömde man att berätta hur många som nu söker andra jobb för att komma bort från Försäkringskassan. Men vi är mångdubbelt fler än vad det någonsin tidigare handlat om. Hela den nya organisationen bygger på tron att centralisering och koncentration ska bli effektivare. Den första arbetsuppgiften som har koncentrerats är Aktivitetsstödet. Jag såg i går att man skulle anställa ytterligare 60 handläggare där för att hinna med. Planeringen höll inte! Jag fasar för hur det går när den stora omorganisationen genomförs.

Jag hörde förresten moderata Socialförsäkringsministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson på radion i dag. Det var många vackra ord om vikten av att stödja ungdomar som beviljas aktivitetsersättning - bara för att säga "sätt åt dom".

Inga kommentarer: