lördag 17 november 2007

Skattefiffel är också stöld

I ett försök att legitimera skattefifflandet försöker en Jan Månsson i dagens Sydsvenskan hävda att svartjobb kanske är bra för ekonomin. Svartjobbaren köper ju in råvaror osv och genererar på så sätt pengar till ekonomin ändå. Men då kan vi ju vända på det. Den som lurar till sig bidrag han/hon inte har rätt till kommer troligtvis att använda pengarna för konsumtion. Och genererar på så sätt mer pengar till ekonomin. Båda resonemangen är exakt lika fel. Skattefiffel (uppskattningsvis 133 miljarder om året) och Bidragsfusk (uppskattningsvis 10 miljarder om året) är båda stöld från grannar, arbetskamrater, familjemedlemmar och andra medborgare. Bidragsfusket (ca 2% av de totala bidragen) och stöld i affärer (svinnet beräknas till ca 3% av omsättningen) är allt stöld från oss andra. Ingen form av stöld är legitim, bidragsfusk, snatteri, försäkringsbedrägerier, inbrott eller skattefusk är allt bara olika sätt att stjäla från andra. Att sedan vissa moderater tycker att skattefiffel är legitimt gör inte saken bättre. Det säger kanske bara lite mer om moderaters moral. Varannan moderat kan tänka sig utnyttja svartjobbare, bara var femte socialdemokrat. Bekämpa ALL form av stöld!

Det är inte bara bland islamister som det finns extrema knäppskallar. 29 kristna i Ryssland har bosatt sig i en grotta i avvaktan på domedagen som beräknas komma någon gång i maj. Att dom gör det själva är ju upp till dom, men dom har bland annat flera spädbarn med sig. Religionen (det kvittar vilken religion) innebär mest dumheter!

En kvinna som (något överförfriskad) antastade en kille, drog ner byxorna på honom och sedan bet honom kraftigt i det allra heligaste har av en domstol dömts till villkorlig dom och 6 dagsböter (samt skadestånd till mannen på drygt 11.000 kronor). Är det någon som tror att en man som gjort något liknande mot en kvinna (troligtvis kallat våldtäkt) hade kommit undan lika lätt? Varför döms (nästan) alltid kvinnor lindrigare än män för samma brott? Och nu handlar det inte om problemet med att bevisa ett brott, t.ex. en våldtäkt. När ord står mot ord är det ofta inte lätt att döma någon. Det är värre att döma en oskyldig (det får INTE ske) än att en skyldig kommer undan. Bevisbördan måste alltid vara hög. Det handlar om det straff som döms ut när brottet anses bevisat.

Angeli och jag har tillbringat eftermiddagen på bio, och sett Surf's Up, dokumentären om den surfande pingvinen Cody och hans äventyr. Fullt acceptabelt lördagsnöje. Det tråkiga var filmtrassel. Filmen gick av direkt i början, och det innebar att en film som officiellt skulle börja 14.00 inte drog igång förrän 14.40. Fast nästan halva förseningen är ju all reklam som ska pressas in innan filmerna kan börja. Fast jag tycker att en dryga 20 minuters försening gör det befogat med mer än en kort förklaring efter drygt 5 minuter (innehållande uppgiften att det tar 2-3 minuter till). Ett företag som tänker på sina kunder hade faktiskt gett någon form av kompensation eller i varje fall en ordentlig ursäkt. Dåligt SF!

Inga kommentarer: