måndag 26 november 2007

Försäkringskassans förtroendekris

Medan jag skriver detta handlar P1:s Studio Ett om hur Försäkringskassans hårdare bedömningar tvingar allt fler till att söka socialbidrag. Fler och fler får avslag på sjukpenning och sjukbidrag och står utan försörjning eftersom dom inte är välkomna till sina jobb pga sin sjukdom, samtidigt som Försäkringskassan inte tycker dom är tillräckligt sjuka för sjukskrivning eller sjukbidrag. I en del fall säkert helt riktigt, men jag har blivit allt mer övertygad om att de som jobbar med dessa ärenden tvingas (uppifrån) att i många fall göra en hårdare bedömning än vad dom egentligen hade velat. Men det stora problemet är inte Försäkringskassans hårdare bedömning. Det stora problemet är bortskämda arbetsgivare som inte är intresserade av personal som inte kan ge minst 120%. Och från regeringens sida handlar det bara om piskan på de sjuka, inte om någon piska på arbetsgivarna - möjligen lite morötter.

Vi fick se en redovisning i dag av den Medarbetarundersökning som gjordes för en tid sedan. Och efter ett tag lyckades vi få se en mer detaljerad redovisning av svaren på alla frågor som ställdes. Bland annat fanns det en fråga som handlade om vi hade förtroende för Försäkringskassans högsta ledning. Enligt redovisningen svarade 100% Nej på den frågan på avdelningen. Det finns alltså inte ett uns av förtroende för höjdarna. Jag skulle gärna vilja se redovisningen för hela landet, men det verkar vara problem med det. Redovisningen av årets undersökning har inte varit lika aktiv som tidigare år. Jag får väl återkomma till ämnet när jag lyckats spåra fram en mer komplett redovisning av medarbetarundersökningen.

Mycket ofta är det de små korta nyhetsnotiserna som berättar den mesta sanningen om dagens verklighet. Jag såg i går en liten notis om "It's a small world", en 43 år gammal attraktion på Disneyland i Kalifornien. Man åker runt i små båtar i en miniatyrvärld. Problemet är att vi blivit för tunga. Båtarna kommer ur kurs och går på grund eftersom passagerarnas vikt har ökat så mycket. Hela attraktionen får byggas om. Om resenärerna klagar på problemen under båtturen brukar dom få en gratischeck till en snabbmatslunch!

I gårdagens Aftonbladet berättar man om Mike Huckabee, en av favoriterna efter Rudy Giuliani på den republikanska sidan i presidentvalskampanjen i USA. Mike är de högerkristna fundamentalisternas kandidat i primärvalen. Han är en riktigt bokstavstroende högerkristen. Bland annat ser jag att han inte kan tänka sig att han är släkt med aporna, utan det är bibelns skapelseberättelse som gäller för honom. Och egentligen vore det en förolämpning mot aporna att hävda ett släktskap. Så Mr Huckabee slipper släktskapet.

I Sydsvenskan läser jag om Malmöbon som skulle skicka lite pengar (2500 kronor) till en kompis på Kuba. Han bestämde sig för att använda betaltjänsten PayPal. Det visar sig att dom (pga USA:s blockad mot Kuba) vägrar att förmedla pengarna. Än så länge har det enda resultatet blivit av det hela att han inte ens fått tillbaka pengarna. PayPal har behållit dom. Det finns ingen svensk (eller EU) blockad mot Kuba. Det innebär att PayPal gör bort sig totalt som en följd av USA:s Kubaskräck. Jag tycker vi inför en blockad mot PayPal istället. Jag tänker i varje fall stänga mitt konto hos PayPal.

Inga kommentarer: