torsdag 8 november 2007

Tragedi

Tragedin i finska Tusby när en 18-årig elev på Jokelaskolan sköt ihjäl 7 skolkamrater, skolans rektor och sedan sköt ihjäl sig själv berör nog alla. Men vi ska nog vara försiktiga med att dra förhastade slutsatser av en enskild händelse. Men, det är tragiskt att ansvariga (skola, polis, sjukvård, andra myndigheter, kamrater, föräldrar) inte uppmärksammar de förvarningar som nästan alltid finns. I det här fallet har uppenbarligen grabben (som var allmänt känd för högerextrema elitistiska åsikter) redan innan händelsen lagt ut förvarningar på nätet. Vi kan ju också undra hur det fungerar när en 18-åring med den här bakgrunden kan få vapenlicens för handeldvapen. Finland har med näbbar och klor inom EU kämpat för att få behålla sina mycket liberala vapenregler. Det kan ju också vara skäl att ställa sig frågan hur detta kunde hända i Finland. I dag förs en nedvärderingskampanj mot den svenska skolan från politiskt håll. Om man får tro vissa (skoltalibanen Jan Björklund (fp) och Margareta Pålsson (m) så är den svenska skolan den sämsta i världen (vilket inte alls stämmer, den svenska skolan ligger i topp i den felsta internationella undersökningar). Och just de som klagar brukar hävda att den finska skolan däremot, den står i hög klass för sig själv!

Svenska UD har lagt ner utredningen om ifall Oussama Kassi kränkts när han utlämnades från Tjeckien till USA. Detta efter att den svenska ambassadören i Prag pratat med tjeckisk polis. Dom säger att han inte kränkts, och då är detta naturligtvis fallet. Inte kan väl någon som beskylls för något undanhålla något. En föredömlig utredning gjord på Calle Stropps departement. Eftersom den tjeckiska polisen säger att allt gick rätt till så finns det inte någon anledning att prata med amerikansk polis säger man. En föredömlig utredning som sagt!

Jag lyssnade på P1:s Studie Ett innan jag gick hem från jobbet. men tyvärr fick jag inte höra hela för att inte riskera att missa tåget. Men jag hann bland annat höra f.d. vice ordföranden i Fria Moderata Studentförbundet, Maria Stenergard försöka förklara organisationens slagord om att Skatt är Stöld. Hon hade vissa problem på den punkten. Efter hennes insats fortsätter jag att hävda att vissa moderater som en politisk gärning fifflar med skatten. Och det är denna ideologi som resulterat i att bidragsfusk ska bekämpas med hårdare tag och sakttefiffel med förenklade regler. Piskan på de svaga och moroten till de starka!

För övrigt ska jag ge Högeralliansregeringen en eloge. Ett något förbättrat tandvårdsstöd är på gång. Inte fulländat men ändå ett steg i rätt riktning. Lite bra i varje fall!

Inga kommentarer: