tisdag 6 november 2007

En hyllning - men av vad?

Jag satt och skrattade på tåget hem från Helsingborg i dag när jag läste Johan Staël von Holsteins kolumn. Han hyllar där Dubai som har en så snabbt växande ekonomi. Det ungefär samma hyllning av Dubai som Lars Leijonborg gav till Kina efter sitt besök i det landet. I dagarna är det Maud Olofsson som är i Kina och blir imponerad av den snabbt växande ekonomin. Och visst växer det så att det knakar, både i Dubai och i Kina. Och det kan man ju tycka är jättebra. om man tycker att demokrati, arbetsmiljö osv bara är bagateller som förstör för utvecklingen. Dubais ekonomi växer tack vare importerade gästarbetare som får knega för låga löner och utan rättigheter. I Kina kommenderas massorna ut till fabrikerna för att producera. En metod som använts i Kina under århundraden. Har man besökt Kina (det har jag gjort) så är landet översållat med byggnadsverk och annat som utförts av miljoner utkommenderade kineser. Kinesiska murar är bara de mest kända exemplen. Då (och nu) är människovärdet lågt, och det gäller också gästarbeternas värde i Dubai. Men sådana bagateller bryr sig inte extremmarknadsliberaler som Johan Staël von Holstein om.

Jag glömde i går att berätta att den slutliga officiella tiden i Skanneloppet i söndags var 39.11. Fullt godkänt för en 55-årig gubbe på 7,1 kuperade kilometrar!

Jag tycker det har gått några veckor sedan jag såg någon av de regelbundet återkommande debattinläggen i Helsingborgs Dagblad från moderata riksdagskvinnan Margareta Pålsson från Åstorp. Dom brukar vara på temat; Hurra vad vi är bra. Men jag tror att hon just nu arbetar på ett nytt alster som handlar om vikten av hög moral bland politiker. Om vikten av att betala sina skatter och avgifter som man själv varit med om att bestämma. Rubrik: Hög skattemoral är av högsta vikt!

Ni kan väl förresten hålla tummarna i morgon efter lunch. Jag ska på anställningsintervju. Bland alla lediga jobb som telefonförsäljare, homepartyförsäljare av damunderkläder, gatuförsäljare av mobiltelefonabonnemang och truckförare finns det faktiskt en del guldkorn.

Inga kommentarer: