fredag 9 november 2007

Sanningen om bidragsfusket?

Delegationen mot felaktiga utbetalningar (som tillsattes för två år sedan av den förra socialdemokratiska regeringen) har kommit fram till att svinnet i de svenska bidragen till hushållen ligger på cirka 20 miljarder på ett år. Av detta är ungefär hälften (10 miljarder) medvetet fusk, medan den andra halvan är felaktiga utbetalning pga misstag, oklara regler osv. Det mesta i pengar räknat kommer från Försäkringskassan (som ju också betalar ut mest) men procentuellt mest fel är socialbidragen. Värt att notera är att hela rapporten bygger på kvalificerade gissningar. Av naturliga skäl går det inte att fastslå det verkliga värdet. Intressant är att de felaktiga utbetalningarna av Tillfällig Föräldrapenning har sjunkit till nästan hälften jämfört med de uppblåsta larmrapporter som släpptes för en tid sedan. Moderata Socialförsäkringsministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson är naturligtvis upprörd och kräver hårdare tag. Värt att notera är att uppskattningen av skattefusket ligger på upp till 150 miljarder. Dvs enkelt uttryckt 10 gånger så mycket. Fast där är ansvarig minister inte lika upprörd och kommer inte med samma krav på hårdare tag. Kan det ha något samband med att det är de egna väljarna som då skulle drabbas?

I Finland börjar man lite så smått att diskutera de mycket liberala vapenlagarna i landet. Pekka-Eric Auvinen, som trodde sig vara något av en övermänniska på högerkanten, hade gått med i en skytteklubb. Han hade varit där en gång, men med det som alibi kunde 18-åringen få en vapenlicens utan någon annan kontroll och sedan fullt legalt köpa en helt vanlig pistol och mängder med ammunition till denna för att sedan ta livet av 8 oskyldiga. Inte trodde jag att finnar var så korkade. Fast som någon i en debatt uttryckte det. Hade ännu fler haft vapen hade någon av dom ju kunnat skjuta ner grabben innan han dödade så många. Ibland går människors resonemang bara runt i en cirkel och kommer ingenvart!

Jag ser förresten att (svenskägda) tidningen Metro i USA vägrat ta in en annons som var starkt kritisk till Bush krig i Irak. Med Metro i kamp för yttrandefriheten.

Som tydligen förresten helt avskaffats i USA:s lydstat Pakistan.

Jag såg förresten apropå inget speciellt att en i USA uppförd s.k. "terrorist watch list" som upptar människor som av USA befaras vara terrorister och som ska hållas ett extra öga på innehåller 860.000 namn. Bland annat lär dom som finns på listan inte få flyga med amerikanska flygbolag (eller andra flygbolag som vill ha kontakt med USA). Alla de organisationer som USA satt upp på terrorlistan (Hamas, al-Quaida, IRA. Tamilska tigrar osv) uppskattas ha ca 200.000 medlemmar totalt. Undrar vilka alla de andra är? Troligtvis helt oskyldiga människor som kommit på kant med någon som sedan anmält dom till listan. En lista som innehåller så mycket fel är ju helt värdelös.

1 kommentar:

Unknown sa...

10 miljarder är ingenting att bli upprörd över. Svenska folkets alkoholkonsumtion kostar samhället 150 miljarder om året. Vilket är 5 gånger så mycket som hela rättsapparaten kostar. (källa: riksdag och departement)


så om folk slutar supa och betalar in sina skatter skulle samhället plötsligt ha in 300 Miljarder extra.