torsdag 11 januari 2024

Varva ner några grader

» Krigsdrömmande militärer.

Den svenska militärens (och deras vänners) krigshetsande har nu nått utanför Sverige. Det är inte bara i Ryssland som man reagerar och nästan skrattar åt den plötsliga hysterin. En panik som naturligtvis hör samman med den just nu pågående Folk och Försvar konferensen. Det brukar bli dags för den här typen av utspel från militären (och deras vänner) när det är dags i Sälen. Fast i år har det onekligen blivit värre än vanligt.

Jag såg att i finska YLE använde en kommentator ordet "Krigsgalenskap". YLE, Yleisradio Oy, är den finska public service. Alltså Sveriges Radio och SVT i Finland. Annars borde ju faktiskt Finland känna sig mycket mer hotat än vad Sverige är. Men det är alltså ordet "Krigsgalenskap" som används i Finland om den svenska militärens (och dess vänners) krigshetsande.

Kamouflage för att dölja vad vi vill
Jag tycker faktiskt att det blir mest komiskt när Överbefälhavare Micael Bydén dyker upp klädd i kamouflageuniform som om han vill få oss att tro att han kommer direkt från skyttegravarna vid fronten för att försöka övertyga oss om att den elaka ryssen redan står vid gränsen redo att invadera. Att gå runt kamouflageklädd på stan tyder på att man antingen är en våldsdrömmande högerextremist eller som sagt en krigsdrömmande militär.

Våra uniformsklädda militärers drömmar om att äntligen få testa alla de fina (och enormt dyra...) leksaker som dom utrustats med börjar bli uppenbar. Det finns alltid (och har alltid funnits) en risk för att vårt land skulle bli indraget i krig. Den risken har vi fått leva med och vi kommer med största sannolikhet få leva med den så länge vi lever. Det kommer alltid att finnas en risk för att en galning med storhetsvansinne får makten i ett land. Vi har själva haft kungar som mycket enkelt hade kunnat kategoriseras just så. Vad man allra främst måste göra är att arbeta för att inte bli indragna i kriget. Detta har våra politiker lyckats bra med under lång tid.

Men det är ett mål som dagens styrande politiker har kastat i papperskorgen. Nu är det istället krigshetsen som dominerar. Genom medlemskapet i NATO har vi visat för "vår elaka granne" att nu är vi en del av det hot som denna granne känner från NATO. Det är inte en berättigad fruktan som Ryssland känner. Men verkligheten är att man känner det hotet. Att Ukraina valde att söka stöd från NATO istället för att fortsätta vara en rysk lydstat och fungera som en buffert mot NATO för Ryssland är ett sådant bevis för hotet från NATO som Putte i Kreml känner. När Finland och Sverige går med i NATO blir Putte i Kreml ännu mer övertygad om hotet från NATO.

I deras drömmar
Vi skriver avtal med USA om att dom får stationera soldater och vapen i Sverige. Om ett år är kanske Sverige "ockuperat" av tusentals amerikanska soldater som placerat ut kärnvapen på svensk mark och som enligt avtalet med Sverige får göra precis vad dom vill i Sverige utan att Sverige får lägga sig i det. Och så väljs Donald Trump till president!

Genom NATO-medlemskapet förbinder vi oss att ta till vapen för hjälpa andra NATO-stater. Vi förbinder oss alltså att skicka svenska soldater, stridsvagnar och stridsflyg till Turkiet t.ex. om Turkiet känner sig hotade.

Är detta att arbeta för fred?

Vår i normala fall väldigt sparsamma statsminister Ulf Kristersson lovar på Folk och Försvar konferensen ännu mer pengar till militären. Dom behöver hundratals miljarder hävdar han. Det vi vet sedan tidigare är att ger man pengar till militärer så är detta ett enda stort slukhål som kan göra av med hur mycket pengar som helst. Ulf Kristersson utesluter inte ens att svenska staten, dvs svenska folket, ska låna pengar utomlands för att betala en kraftig upprustning av militären. Hur var det en vis man sade: - "Den som är satt i skuld är icke fri."

Jag noterar att en av krigshetsarna från Folk och Försvar, ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (m), aldrig gjorde lumpen. Detta trots att han hade åldern inne när det var dags att ikläda sig de gröna kläderna. Nu kan ju Carl-Oskar inte hjälpa att han tydligen har problem med synen så att militären inte ville ha honom. Det måste ju ha grämt honom mycket under lång tid.

Själv har jag faktiskt gjort lumpen. Den var långt från att ha börjat avvecklas när jag hade åldern inne 1973-74. Ett år på Karlsborgs fästning och signalregementet S2. En av lärdomarna från det året var att jag aldrig träffat på så många odugliga och inkompetenta individer samtidigt på ett ställe. Och jag talar om befälen! Mängder med totalt inkompetenta idioter som jag förundrades över hur dom kunnat få en fast anställning. Flera med tydliga alkoholproblem. Att bli utskälld av en alkoholstinkande major var till lika delar komiskt som skrämmande. Att ha en ansvarig för motorutbildningen som uppenbarligen också hade problem med alkoholen var en direkt skandal.

Att inkompetensen inte var begränsad till den platsen kunde jag notera när jag några år senare kallades in för repetionsutbildning i några veckor. Efter att alltså fått en ettårig utbildning i samband och radiotrafik och att resa radiolänkmaster osv så var jag plötsligt flygspanare i luftvärnet! Apropå Carl-Oskar Bohlins synproblem så måste jag säga att ha en flygspanare med glasögon känns inte genomtänkt.

Non Violence av Carl Fredrik Reuterswärd

Nä, ta och lugna ner er ett antal grader! Satsa på fredsarbete först och främst. Att fredsarbete har sopats under mattan av de nu styrande i vårt land kan vi se i att man dragit in alla bidragen till olika fredsorganisationer. Allt från mer än 100 år gamla Svenska Freds till Clowner utan gränser, Svenska läkare mot kärnvapen, Östgruppen, Kristna fredsrörelsen, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet och så vidare. Nu satsar vi inte på fred längre, nu satsar vi på krig! Läs Svenska Freds och Svenska Läkare mot Kärnvapens gemensamma rapport om NATO-medlemskapet. Det är sådant man inte vill se så man drar in bidragen.

Läs:
Svenska krigsvarningen ger eko i världen. - Svenska Dagbladet
Micael Bydén kan naturligtvis inte säga högt att han längtar efter krig. - Göran Greider i Dagens Nyheter
Göran Greider är arrogant – vi militärer drömmer inte om krig. - Mikael Tornving i Dagens Nyheter
Regeringens pansargeneraler ser inte skogen för alla träden. - Dagens ETC
Shit, vi kommer att dö: Barnen får panik av ÖB:s krigshets. - Dagens ETC
Bris efter krigslarmen: Ta emot barnens oro. - Dagens ETC
Carl-Oskar Bohlin varnar för krig – har inte gjort lumpen. - Expressen
Aleksej Pusjkov: Drömmer om krig. - Tidningen Global
Regeringen kapar stöd till fredsorganisationer. - Aftonbladet
Regeringen öppnar för att låna pengar till försvaret. - Aftonbladet
Sverige i NATO. - Rapport från Svenska Freds
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: