söndag 21 januari 2024

Ockupationsmakt och översittare

» Jag talar om Israel.

Jag noterar att Israel tydligen gått med på att betala ut indragna skattepengar från de som bor på ockuperade Västbanken till den palestinska myndigheten på Västbanken - via Norge. Ockupationsmakten Israel drar alltså in skatt från de som bor på Västbanken. Sedan drar man av en del av dessa skattepengar och behåller själva innan man betalar ut en del av de indragna skattepengarna till den palestinska myndigheten. Just så som en översittare agerar.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har nu deklarerat att det inte kan bli tal om någon självständig palestinsk stat. Vilket det alltså ska vara enligt det beslut som FN har fattat. Men Israel har alltså ockuperat det territorium som ska utgöra en palestinsk stat. Sedan har man annekterat delar av det ockuperade området och infört en form av apartheidsamhälle på ockuperad mark.

Enligt FN:s resolution ska staden Jerusalem, som är en helig stad för judar, muslimer och kristna, vara en öppen stad tillgänglig för alla religioner. Den västra delen ska tillhöra Israel medan den östra delen ska vara del av en palestinsk stat. Israel har dock ockuperat och sedan annekterat hela Jerusalem och hävdar att hela staden är staten Israels huvudstad. Det här är bakgrunden till konflikten med att de flesta länder har sina ambassader i Tel Aviv (däribland Sverige) istället för i Jerusalem som Israel vill. Men de flesta demokratiska stater erkänner inte den israeliska ockupationen och annekterandet och har alltså sina ambassader i Tel Aviv för att markera den inställningen. Det finns dock partier på den högra planhalvan i Sverige som vill erkänna den israeliska ockupationen och annekterandet och flytta ambassaden till Jerusalem. Undrar om samma partier accepterar det ryska annekterandet av Krim?

Det går att leva tillsammans som  grannar

Benjamin Netanyahu är för sin makt helt beroende av extrema högernationalister. Flera av hans ministrar från dessa högernationalistiska partier bor i israeliska bosättningar på ockuperade Västbanken. Israeliska bosättningar som enligt internationella lagar är illegala eftersom internationella lagar förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark. Något som dock staten Israel totalt struntar i. Stödet för de illegala bosättningarna från Israel är stort. Illegala bosättningar som bedriver terror mot sina palestinska grannar i syfte att tvinga bort dom så att bosättningarna kan utvidga sin mark.

Terrorgruppen Hamas håller ett hundratal israeler som gisslan i Gaza. Troligtvis för att använda som utbyte för att tvinga Israel att släppa fria de tusentals palestinier som sitter fängslade i Israel utan rättegång eller framförda misstankar om brott. Just nu genomför Amnesty International en namninsamling för att kräva frigivning av två palestinska journalister, Nidal al-Waheidi och Haitham Abdelwahed, som Israel förde bort i Gaza i oktober och nu håller inspärrade på hemlig plats. Dom har nu hållits inspärrade (som gisslan...) av Israel i 2½ månad på okänd ort utan att anhöriga osv fått veta var dom befinner sig. Eller om dom ens är vid liv. Skriv på Amnestys namninsamling.

Israel är en ockupationsmakt som vägrar att följa FN:s resolutioner. Israel utför idag folkmord på palestinier i Gaza och terror mot palestinier på ockuperad mark på Västbanken. Israel har infört en form av apartheidpolitik på den ockuperade Västbanken. Israel har helt illegalt i brott mot internationella lagar ockuperat grannländers territorium (t.ex. syriska Golanhöjderna) och sedan flyttat in sin egen befolkning och fördrivit de som bott där tidigare. Israel utför regelbundet illegala terrorattacker mot sina grannländer och mördar misshagliga politiska motståndare.

Det är en skam att den demokratiska världen (t.ex. den svenska regeringen) inte vågar protestera och ställa krav på Israel av rädsla för att bli kallade antisemiter och av dåligt samvete för den antisemitism som funnits och fortfarande finns i vårt samhälle.

Ställ krav på Israel att acceptera en palestinsk stat och att man omedelbart drar sig bort från annekterad och ockuperad mark!

Läs:
Israel godkänner skatt till Västbanken via Norge. - Aftonbladet
Bosättarnas dröm är en återkolonisering av Gaza. - Nathan Shachar i Dagens Nyheter
Folkmordsanklagelser mot Israel prövas akut av internationell domstol. - Tidningen Syre
Tala klarspråk – även israeler utför terrorism. - Aftonbladet debatt
Vår tids übermensch. - Dick Sundevall i Magasin Para§raf
Billström: Väcker frågor om folkrätten efterlevs. - Aftonbladet
Räcker det inte med 10 000 döda barn, Johan Pehrson? - Andreas Magnusson i Magasin Para§raf
Palestinska journalister påtvingat försvunna - kräv att Israel berättar var de är! - Amnesty International
Gazakriget i siffror – så många har dödats. - Aftonbladet
Polisen reagerar på Israel-spionen: Vi ska kontrollera omständigheterna. - Dagens ETC
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Extra sammanträden?

Åstorps kommun, den upp och nedvända kommunen
Jag noterar av vi tydligen klantat oss i kommunstyrelsen här i Åstorp. Jag läser att Förvaltningsrätten upphävt de beslut som fattats om arvodena för kommunalråden i Åstorps kommun. Under beredningen i kommunstyrelsen har de ledamöter som valdes till uppdragen deltagit i besluten om arvoden. När det formella beslutet i kommunfullmäktige togs så har de berörda anmält jäv och inte deltagit i besluten. Så nu får allt göras om för att arvodena / lönen inte ska behöva betalas tillbaka. Jag undrar om vi blir kallade till extra sammanträde?

Det hela bottnar naturligtvis i det faktum att när Åstorp efter valet 2022 fick ett nytt styre bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna beslutade denna majoritet också att det skulle finnas två heltidsanställda kommunalråd och inte bara ett som det funnits tidigare. Att beslutet blev sådant bottnade naturligtvis i att Moderaterna och Sverigedemokraterna inte kunde enas om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådsposten. SD var lite större än M, men däremot var det M som förra mandatperioden hade tillsatt det oppositionsråd som finns på halvtid för att den politiska oppositionen ska ha tillgång till alla fakta och kunna jobba under lika villkor. Alltså fick moderaten Roger Nielsen behålla sin kommunalrådspost (men gick från halvtid till heltid) medan sverigedemokraten Peter Lindberg fick bli kommunstyrelsen ordförande och också bli kommunalråd på heltid.

Sedan dess har det inträffat att moderaten Roger Nielsen blivit ordförande i Bildningsnämnden och har arvode för detta och har lämnat sitt uppdrag som kommunalråd på heltid. Formellt säger man att det är för att spara pengar. Men det lär inte bli så mycket sparade pengar eftersom Roger Nielsen (M) har så mycket uppdrag att arvodena för detta + ersättning för förlorad arbetsförtjänst gör att han nog kommer upp i heltid ändå. Istället har det blivit politisk konflikt om att man från majoriteten vill slopa maxgränsen vid förlorad arbetsförtjänst...

Åstorps kommun - Söderåssstaden

Undrar om vi blir kallade till extra sammanträde i kommunstyrelsen eller om det får vänta till nästa ordinarie sammanträde?

Läs:
Toppolitiker kan tvingas betala tillbaka arvoden. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: