onsdag 3 januari 2024

Får det finnas en Palestinsk stat?

» Vad vill egentligen Israel?

Israels säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir tycker att Gazaborna ska uppmuntras att utvandra till andra länder. En mycket stor del av de dryga 2 miljoner människor som trängs på den begränsade ytan som Gazaremsan utgör är redan flyktingar (eller deras ättlingar) som fördrevs från staten Israel när denna skapades. Nu tycker alltså en ledande företrädare för Israels regering att dom ska fördrivas även från Gaza. Samtidigt talade Israels finansminister Bezalel Smotrich under nyårshelgen om att det fanns behov av israelisk civil närvaro i Gaza efter kriget. Dvs att Israel ska återockupera Gazaremsan igen. Staten Israel har redan en gång insett det omöjliga och faktiskt redan en gång dragit tillbaka bland annat israeliska bosättningar på den tidigare ockuperade Gazaremsan.

Det har även framkommit att staten Israel under Benjamin Netanyahu medvetet arbetat för att hålla Hamas kvar vid makten i Gaza. Detta för att hålla palestinierna splittrade. Skulle man enas skulle hotet öka om att det skulle kunna skapas en palestinsk stat oberoende av Israels ockupation. Detta är något man från Israels sida ser som ett stort hot. Av ovannämnda uttalanden, och andra uttalanden, från regeringsföreträdare i Israel kan vi istället förstå att målet för staten Israels agerande är att i princip fördriva palestinierna bort från det som enligt FN:s resolution ska utgöra staten Palestina så att istället staten Israel kan annektera även dessa områden och i ökad omfattning kan flytta in israeler i området.

Till och med USA:s utrikesdepartement har tagit klart avstånd från uttalandena från israeliska regeringsmedlemmar. - "Denna retorik är provocerande och oansvarig" skriver man i ett uttalande. - "De bör upphöra omedelbart" kräver man med anledning av uttalandena. - "Var är EU? Det här handlar om själva kärnan i situationen i regionen" skriver Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt och ifrågasätter varför inte EU reagerat på de israeliska yttrandena.

- "Att tvinga en befolkning att lämna ett territorium är ett solklart brott mot mänskligheten, som är ett samlingsbegrepp som innefattar våld mot en grupp och kan både gälla brott mot krigets lagar och brott under folkmordskonventionen" deklarerar Pål Wrange som är professor i folkrätt vid Stockholms universitet. Som efterlyser officiella avståndstaganden från Sverige.

Kanske ska vi påpeka att säkerhetsministern Ben-Gvir och finansministern Bezalel Smotrich leder vars ett extremt ultranationalistiskt parti som Benjamin Netanyahu är helt beroende av för sin makt. Partierna heter ”Judisk makt” och ”Religiös sionism”.

Hur är det Tobias Billström? Kan vi förvänta oss ett ställningstagande från Sverige? Eller Sverige och EU är fortfarande alldeles för rädda att beskyllas för antisionism för att kunna framföra kritik mot staten Israels agerande?

Dagens ETC berättar att den israeliska TV-kanalen Channel 12 hävdat att Storbritanniens f.d. premiärminister Tony Blair ska medla mellan Israel och mer vänligt sinnade arabstater med syfte att få dessa att ta emot palestinier. Lyckligtvis förnekar Tony Blair det hela, men det visar ännu mer på vad som verkar vara den israeliska politiken.

Läs:
Bildt efter israeliska utspelet: Var är EU? - Expressen
Uppgifter: Tony Blair kan bli flyktingmäklare. - Dagens ETC

Det måste gå att leva tillsammans

♥ ♥ ♥
» Apropå den planerbara kärnkraften.

Det verkar som om de oplanerade problemen med Forsmark 2 är mer oplanerade än planerat. Den planerade återstarten till full effekt igen har helt oplanerat fått skjutas fram rejält. Senaste budet är att reaktorn inte planeras komma upp i full effekt än på tre veckor. Planerad återstart är nu 24 januari. Det är tydligen så att den ena av de två generatorerna helt oplanerat har större problem än planerat.

Lite taskigt när nu kylan slår till ordentligt. Elpriset stiger helt oplanerat rejält. Kanske tur att det blåser bra också när nu kärnkraften inte som planerat fungerar fullt ut 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året eller hur det nu var som Ebba Busch uttryckte det.

Vi får glädjas åt att elpriset i varje fall inte stiger till rekordpriserna för ett år sedan. Under december låg elpriserna bara på ungefär en tredjedel av priserna för ett år sedan. Detta trots en del oplanerade problem med den planerbara kärnkraften.

Läs:
Stopp vid Forsmark 2 i ytterligare tre veckor. - Ny Teknik
Kylan lyfter elpriset – stopp i Forsmark bidrar. - SVT
Elpriset stiger kommande dygn på grund av reaktorfel. - Dagens Nyheter
Elpriserna kan tredubblas närmaste veckorna. - Dagens Nyheter
Ett år efter rekordpriserna – betydligt billigare el i december. - Ny Teknik

Inga kommentarer: