torsdag 4 januari 2024

Återupprätta flygskammen

» Kverulerande flyglobby.

Företrädare för den svenska flyglobbyn beklagar sig över att flyget tvingas betala flygskatt. - "Flygskatten skadar alla" hävdar man. Jag kan ju klart deklarera att en obetydlig flygskatt skadar inte mig det minsta. Jag tycker snarast att det är lämpligt att en klimatskadlig verksamhet faktiskt betalar skatt som någon form av kompensation. Och kanske också för att göra det mindre attraktivt att ta flyget och istället välja ett annat mer miljövänligt färdsätt. T.ex. ta tåget?

Vad kverulanterna glömmer att berätta är att flygbränslet är befriat från skatt. Det kan vi andra ju fundera på när vi konstaterar att bensinen, dieseln och elen är beskattad. Det är ju istället så att flyget är subventionerat. I stort sett alla svenska regionala flygplatser är stora förlustaffärer. Verkligheten är den att flygpassagerarna betalar inte den kostnad som flygplatsen drar. En massa skattepengar får istället pumpas in i de regionala flygplatserna för att dessa ska kunna existera. Lite som prestige för städer runt om i landet som ju "måste" ha en egen flygplats. Så kommuninnevånarna får punga ut med sina skattepengar för att täcka förlusterna. Sedan får man ytterligare slantar från de svenska skattebetalarna som ett stort kollektiv som ju också måste hosta upp slantar så att förlustmaskinerna som de regionala flygplatserna är kan hållas vid liv.

xxxxx

Jag tycker faktiskt att ni ska sluta gnälla. Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen. Anko van der Werff, vd SAS. Ulrika Matsgård, vd BRA. Jonas Abrahamsson, vd Swedavia. Geir Karlsen, vd Norwegian. Wilhelm Wohlfahrt, vd Aviation Capacity Resources och Peter Larsson, vd Svenska regionala flygplatser. Ni bedriver en miljö- och klimatskadlig verksamhet som inte alls är extra skattedrabbat. Tvärtom!

Läs:
Flygskatten skadar alla – ta bort den i år. - Expressen debatt
♥ ♥ ♥
» Stackars Carl.

Jag ser att en Carl Berglöf fått i uppdrag av den svenska Brunblå sörjans kärnkraftskramare att vara nationell samordnare för ny kärnkraft. Det är vår energi- och näringsminister Ebba Busch som tydligen utsett den stackaren.

- "Inte en enkel uppgift."

Carl Berglöfs uppgift blir tydligen att få fart på en "massiv" utbyggnad av svensk kärnkraft. Vi får hoppas att han har bra kontakt med Elisabeth Svantesson som ju håller i slantarna. För hon kommer att tvingas punga ut med måååånga miljarder av våra skattepengar för att få fart på en svensk kärnkraftsutbyggnad.

Lycka till Carl! Du har min sympati!

Läs:
Carl Berglöf blir kärnkraftssamordnare. - Expressen
Berglöf ska få fart på ny kärnkraft: Inte en enkel uppgift. - Ny Teknik
♥ ♥ ♥
» Apropå Ebba Busch.

- "Före valet var det gott om löften i luften."
- "Nu är det mest gott om luft i löftena."

Inga kommentarer: