måndag 29 januari 2024

Det handlar om vem som ska bestämma

» Slantarna eller kollektivet?

Vad handlar striden mellan Tesla och Metall om?

Det är en strid som tvingar andra att välja sida. Det är inte en nyuppkommen strid. Metall har försökt att förhandla fram ett kollektivavtal med Tesla i fem år. Men i Tesla är det Elon Musk som bestämmer, och hans motstånd mot all form av facklig verksamhet är väl känt. Han vägrar, i Sverige, i USA och på andra håll, att acceptera fackligt arbete. I USA har nyligen det amerikanska bilarbetarfacket tecknat ett stort avtal med den amerikanska bilindustrin. Med alla, Ford, GM osv! Men inte med Tesla som vägrar att ha med facket att göra. Elon Musk motarbetar på alla sätt fackligt arbete. Han gör det i USA och han gör det i Sverige.

Metalls strid med Tesla engagerar därför många. Stödet för Metall från fackliga organisationer runt om i världen är mer eller mindre kompakt. Metalls kamp mot Elon Musk handlar helt enkelt inte bara om Metalls strid med Tesla i Sverige. Det är en kamp som handlar om fackligt arbete på andra håll i Sverige och det handlar om fackligt arbete runt om i världen. Vinner Tesla i Sverige ger det ökad styrka för de som motarbetar facket på andra håll i Sverige, och det handlar om Elon Musks personliga motstånd mot facket runt om i världen.

IF Metall
Det är därför som det är intressant att se vem som ställer upp för Elon Musks rätt att med kraft av alla sina miljarder dollar göra som han vill. Det är därför intressant att läsa det debattinlägg som skrivits av Adam Daneli som kallar sig för jurist och rättsstatsansvarig vid Timbro. Timbro kallar sig en marknadsliberal tankesmedja. Det är alltså i princip kapitalets lobbyinggrupp.

- "Timbro ser som sin uppgift att verka för rätten att utforma sitt eget liv, att valfrihet är viktigare än ekonomisk jämlikhet och att politikens makt över människor och företag behöver minska."

Dvs något förenklat att den som har pengar och makt har rätt att använda detta som man vill även om det går ut över andra. Dom får skylla sig själva eftersom dom valt fel - att inte ha pengar och makt!

Timbro finansieras av det svenska näringslivet. Jag vet inte om jag ska tolka detta som att det svenska näringslivet då ställer upp för Elon Musks rätt att välja själv (med kraft av sina pengar) om han vill att facket ska få finnas på de arbetsplatser han har eller inte. Det är han som bestämmer detta, inte facket!

Man kan också läsa Anne-Marie Pålssons kolumn i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan med rubriken: - "Det är det konflikten ytterst gäller och jag hejar på IF Metall!" Anne-Marie Pålsson drar den enkla slutsatsen att konflikten handlar om individens (Elon Musk) kamp mot kollektivet (facket). Och hon drar den självklara slutsatsen att en enskild individ har inte oinskränkt makt att göra som han vill bara för att han sitter på en ofantlig massa pengar.

Hur är det svenskt näringsliv? Ställer ni upp på Timbros (som ni ju finansierar) syn på saken att med kraft av pengar får man göra som man vill?

Läs:
DEBATT: ”Det är facket som borde tillämpa schyssta villkor. - Timbro på Dagens Juridik
Det är det konflikten ytterst gäller och jag hejar på IF Metall! - Anne-Marie Pålsson i Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» En rapport från demokratin.

Vårt demokratiska grannland Finland, som ju i demokratiska val väljer statsöverhuvud, genomförde igår första omgången av presidentvalet. Vid valet igår fanns det 10 kandidater för finnarna att välja mellan. Ingen av dom fick en majoritet av rösterna så nu blir det en andra omgång mellan de två kandidater som fick flest röster. Valet igår var en motgång för de s.k. Sannfinländarnas kandidat Jussi Hallo-aho som kom trea. Sannfinländarna är den finska motsvarigheten till Sverigedemokraterna och man hade hoppats komma tvåa och få fortsätta till en andra omgång men fick bara 18,8%. Nu blev det istället Alexander Stubb från det borgerliga Samlingspartiet som fick 27,1% och Pekka Haavisto som fick 25,7%. Han kommer från partiet De Gröna, men ställer upp för en så kallad valmansförening och har stöd från även andra partier.

Hur som helst blir det den 11 februari en andra omgång av valet mellan Alexander Stubb och Pekka Haavisto, en kamp som med största sannolikhet Alexander Stubb kommer att vinna. Men, vårt grannland Finland har visat hur en demokrati fungerar. Men sysslar inte med något så otidsenligt som någon form av arvssystem där vems spermier som simmade snabbast för en massa år sedan avgör vem som ska sitta på tronen.

Stubb storfavorit som ny president i Finland. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: