fredag 12 januari 2024

Marsipanens dag

» Ämnet är hundar.

Ett par händelser har åter aktualiserat frågan om Sverige ska förbjuda vissa hundraser. Något som förekommer i en hel del länder. Det handlar då främst om det vi brukar kalla för kamphundar. Dvs hundar som är framavlade för att skydda ägaren, slåss och i princip kunna bita ihjäl.

För några dagar sedan tyckte jag till om en händelse i Göteborg där en 7-åring attackerats och blivit svårt biten av en lösspringande hund. Polisen informerade inte om vilken ras det rörde sig om på begäran av uppfödare och förening för den aktuella rasen. Men, det har visat sig att hunden attackerat människor vid flera tidigare tillfällen. Och även attackerat andra hundar. Hunden har hunnit ha fem olika ägare under några år. Alla ägarna är dömda för brott.

Det hela visar tydligt att något måste göras. Ska vi införa körkort för att få ha hund? Ska vissa hundraser helt enkelt förbjudas? Är det för vissa hundraser det ska införas körkort för att få ha hundrasen. Kan man med bara olika former av inskränkningar för vissa hundraser lösa problemen? För det är ett problem. Vissa hundraser (främst de vi då kallar kamphundar) är framavlade för att ett bett från hunden ska vara livshotande. Dom är framavlade för att bita och inte släppa taget. Det är möjligt att risken för att bli biten inte är så mycket större med en kamphund än med en tax. Men effekten av ett bett är enormt mycket allvarligare.

Ligger problemet bara i ägaren? Ska vi alltså lösa det med att införa körkort för att få ha en hund? Eller ligger problemet i hundrasen så att vissa hundraser helt enkelt ska förbjudas? Jag börjar allt mer att luta åt det senare. Det är ingen mänsklig rättighet att få äga en mordmaskin!

Läs:
Efter hundattacken:"Bör avlivas. - Aftonbladet
Attackerande hunden i Kortedala har haft fem ägare – samtliga dömda för brott. - SVT
Attackerna visar att kamphundar måste förbjudas. - Dagens Nyheter - insändare
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mer om hundämnet.

Voffsingar
Är det mer omoraliskt att äta hundkött från en slaktad hund än att äta en slaktad ko eller en slaktad gris? Jag ställer mig frågan eftersom jag såg att Sydkorea nu beslutat att förbjuda uppfödning och försäljning av hundar för köttproduktion. Sydkorea är ett av de länder där hundkött har ansetts vara en delikatess. Är det mer omoraliskt att äta en hund än att äta en ko? Jag är inte vegetarian, men skulle inte kunna tänka mig att äta hund. Jag äter gärna ko, gris, kalkon, torsk osv. Men är det mer omoraliskt i sig att äta vissa djurarter än andra? Hund? Häst? Katt? Var går gränsen? Är vår kultur att inte äta hund men ko bättre än indisk kultur att inte äta kon. Eller muslimer och judar som inte äter gris? Eller sydkoreansk att äta hund? Är det bara vi som tycker att vår kultur är bättre än andras kultur?

Läs:
Sydkorea förbjuder hundkött. - Tidningen Global
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Ännu mer hundar.

Jag såg en rubrik som berättade att "Hundar ska stärka säkerheten" på min gamla arbetsplats. Det är vår migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M/SD) som fått en snilleblixt. Lyckligtvis handlade det inte om, vilket var min första tanke, att Migrationsverkets Förvar skulle utrustas med vakthundar. Lämpligen då alltså rejält respektingivande kamphundar? Men, så var det lyckligtvis inte. Det handlade tydligen om narkotikahundar. Tydligen har det blivit ett stort drogproblem på förvaren. Det var inget större problem på min tid. Enligt Mattias Svensson (ledarskribent i moderata Svenska Dagbladet) så är det egentligen inget större problem alls med lite droganvändande för att pigga upp stämningen överhuvudtaget. Se Sven Tycker 29 dec. Jag utgår ifrån att moderatmegafonen Mattias Svensson inte tycker förvarsknarkare är värre än partyknarkare?

Tydligen har problemet med rymningar också ökat enligt vår Maria Malmer Stenergard. Under mina dryga fem år på Förvaret här i Åstorp hade vi ett par rymningar. En när jag var i tjänst, och en ganska spektakulär sådan. Vi satt i samlingsrummet en hel del, både personal och förvarstagna, och tittade på TV tillsammans. Några spelade pingis. Andra satt tillsammans och lade ett stort 1000-bitars pussel. Plötsligt hörde vi en rejäl knall från korridoren där boenderummen fanns och som på en signal sprang tre män in i korridoren. På mindre än en minut hade dom hoppat ut genom ett fönster som medhjälpare utifrån hade ryckt ut med någon form av redskap. Det fönstret murades igen efter det! Dom tre männen (om jag inte minns fel var dom från Rumänien) hade nog lämnat Sverige några timmar senare. Det är inte omöjligt att dom ett dygn senare var tillbaka hemma i Rumänien. Men, dom ville absolut inte återvända hem till sitt hemland genom att överlämnas från svenska myndigheter till rumänska myndigheter. Gissningsvis var dom eftersökta även i Rumänien och föredrog nog att smyga sig in i landet.

Läs:
Hundar ska stärka säkerheten på förvaren. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Marsipanens dag alltså.

Huvudvärk
Idag är det Marsipanens dag! Denna underbart goda delikatess. Det finns bara en nackdel med marsipan. Det utlöser hos mig lätt ett migränanfall. Jag börjar känna en lätt huvudvärk bara jag tänker på marsipan. Det är inte alls roligt. Jag är egentligen ganska lycklig som numera inte har så farliga migränanfall. Jag känner starkt för de som har rejäla migränproblem. När jag var barn kunde jag ha rejäla anfall. Och då väntade jag egentligen bara på att jag kunde kräkas, för sedan började det att lätta - det visste jag. Idag är det egentligen inte smärtan som är det stora problemet utan snarast humöret. Jag känner att jag är otrevlig, och då mår man ju ännu sämre. Marsipan kan utlösa anfallen. Choklad, dvs en rejäl dos med mörk choklad har alltid varit något som ska undvikas. Jag har märkt att stress är farligt. Eller snarast är det farligt när jag stressat och börjar varva ner. Tur man är pensionär så att man egentligen inte behöver stressa på samma sätt.

Ni som har rejäl migrän, ni har min stora sympati. Min lätta huvudvärk är mer irritation än smärta. Jag kan få konstiga yrselanfall, men vet också att dom går över mycket snabbt.

Men marsipan... Ack!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: