tisdag 2 januari 2024

Lite om kompetens

» Det svenska friskoleexperimentet.

Jag ser att Friskolornas Riksförbund via sin vd Ulla Hamilton är kritiska till att skolminister Lotta Edholm har utsett Lena Holmdahl till att utreda en mer rättvis nationell skolpeng. Dagens system gynnar ju de kommersiella friskolorna på bekostnad av de kommunala skolorna. De kommunala skolorna har högre kostnader eftersom dom har ett större ansvar och har kostnader på grund av detta som friskolorna slipper. Trots detta MÅSTE kommunerna betala ut exakt samma skolpeng till de kommersiella friskolorna per elev som man anslår per elev till de kommunala skolorna. Måste man öka anslagen till skolan (t.ex. för att man måste ta emot fler elever från en friskola som gått i konken) så ska skolpengen till friskolorna automatiskt höjas. Effekten är att friskolorna överkompenseras, pengar som kan gå till ägarna i utdelning.

Nu har skolminister Lotta Edholm äntligen utsett Lena Holmdahl för att utreda ett mer rättvist system som ska kunna låta kommunerna anslå mer pengar till de egna kommunala skolorna utan att man sedan tvingas att även betala mer i skolpeng till de kommersiella friskolorna.

Men Ulla Hamilton som idag är vd för Friskolornas Riksförbund är kritisk till utnämningen. Observera att hon är vd! Den utsedda utredaren Lena Holmdahl kommer ju från en kommun, Stockholms stad närmare bestämt. Då är hon ju partisk tycker Ulla Hamilton. Jag gissar att Ulla Hamilton helst hade sett att Friskolornas Riksförbund själva hade fått utreda frågan så att man hade kunnat garantera ett utredningsförslag som ökat skolpengen till de kommersiella friskolorna istället så att det kunde bli mer pengar över till ägarna.

Är det någon som kommer ihåg hur Ulla Hamilton reagerade på att hennes partikamrat Ulf Kristersson utsåg en skolminister som kom direkt från friskolemarknaden? När Lotta Edholm utsågs till skolminister satt hon ju i styrelsen för friskolekoncernen Tellusgruppen. Jag kan inte minnas att Ulla Hamilton hade några synpunkter på den utnämningen. Hon förväntade sig nog en lite mer vänlig inställning till friskolemarknaden än tidigare. Lotta Edholm verkar dock sedan hon blev minister ha blivit allt mer kritisk till hur friskolemarknaden fungerar när hon nu fått en större insyn i marknaden.

Ulla Hamilton går samtidigt i en debattartikel i Dagens Nyheter upp till kamp för de kommersiella friskolor som drivs som aktiebolag: - "Vårt svenska skolsystem behöver utvecklas, om det är vi alla överens. Det gör vi inte genom att ta bort den unika svenska valfriheten." Det svenska friskolesystemet är helt riktigt helt unikt i hela världen. Inget enda land i världen har infört ett skolsystem där det är fritt fram att öppna en skola, få finansieringen från skattepengarna och sedan fritt dela ut vinsten till ägarna. Inget enda land i världen! Chile hade ett liknande system men var snabba med att avveckla det igen.

Ulla Hamilton var tidigare en ledande moderatpolitiker som sedan gick till Svenskt Näringsliv. Hon började sin karriär i den utpräglat konservativa studentorganisationen Heimdal i Uppsala. Men nu slåss hon alltså för ägarna till de kommersiella friskolornas rätt till att dela ut så mycket vinst som möjligt.

Läs:
Friskolornas riksförbund kritiserar utredare för partiskhet. - Sveriges Radio
Aktiebolagsformen kan sprida populära friskolor till hela landet. - Ulla Hamilton i Dagens Nyheter

Det svenska friskoleexperimentet

Inga kommentarer: