torsdag 18 januari 2024

Internationella Nalle Puh-dagen

» Tankar om kärnkraftens framtid.

Vattenfalls utredning om byggandet av ny kärnkraft skulle ju inte offentliggöras. Men, det är uppenbart att delar av innehållet läckt ut (medvetet eller omedvetet). Man kunde nästan känna hur Ebba Busch fick tårar i ögonen när media började berätta vad Vattenfall kommit fram till:

- "Kärnkraften kan bli nära dubbelt så dyr som regeringen trott"
- "Dubbelt så dyr kärnkraft än vad regeringen har lovat"
- "Ny kärnkraft kan bli dyrare än väntat – statlig riskdelning avgör"

Ska vi lita på Vattenfalls kalkyler så kommer det att kräva rejäla prisökningar på vår el och dessutom kraftiga subventioner från skattebetalarna för att ny kärnkraft överhuvudtaget ska bli aktuell. Kanske är det så att Ebba Busch och hennes kärnkraftskramande vänner ska ta en extra runda med funderande.

Det kan vara nyttigt att drömma, men ibland måste man faktiskt hålla sig till realiteter också.

Läs:
Kärnkraften kan bli nära dubbelt så dyr som regeringen trott. - SVT
Ny kärnkraft kan bli dyrare än väntat – statlig riskdelning avgör. - Ny Teknik
Dubbelt så dyr kärnkraft än vad regeringen har lovat. - Tidningen Syre
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Den där planerbara kärnkraften.

Jag nås av den positiva nyheten att man nu hittat vad det är som är fel med Forsmark 2 reaktorn som ju sedan slutet på förra året helt oplanerat bara går med knappt halv effekt. Om planerna håller så hoppas man någon gång i början av nästa månad kunna starta upp båda generatorerna så att reaktorn kan ge full effekt - om inget oplanerat inträffar.

Sedan ser jag att Oskarshamn helt oplanerat tvingas dra ner effekten till hälften pga tester som var planerade att göras lite senare men som nu oplanerat tvingats tidigareläggas. Oskarshamn 3 är enda reaktorn i Oskarshamn och Sveriges största kärnkraftsreaktor. Nu drar man ner effekten till hälften under helgen. Vi får hoppas att planen håller så att man kan dra igång full effekt igen som planerat efter helgen. Det är ju taskigt med oplanerade avbrott även om det var planerat.

Sedan ser jag att Forsmark har fått tillåtelse att helt oplanerat höja effekten tillfälligt i reaktor 1 för att kompensera för det oplanerade avbrottet i reaktor 2.

Jag är som ni förstår fascinerad av den planerbara kärnkraften som producerar elström 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året.

Forsmark 2 förlänger halv elproduktion – nu är felet hittat. - Ny Teknik
Mitt i kylan – reaktor tvingas drar ner elproduktion. - Ny Teknik
Forsmark får tillstånd att öka effekten för högre elproduktion. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Svens kloka tankar

» Du kryper inte tillräckligt Tobias.

Vi har under en lång tid kunnat följa hur utrikesminister Tobias Billströms mungipor hoppat upp och ner som en guttaperkaboll allt eftersom NATO-beskeden från Turkiet och Ungern avlöser varandra. Ibland kommer det signaler som kan tolkas som att nu snart kommer det ett positivt besked och man ser lyckan lysa ur Tobias Billströms ögon. Men några dagar senare är det någon som drar ner rullgardinen för honom igen. Han får i varje fall god träning Tobbe!

Nu senast har tydligen en representant för Ungerns premiärminister Victor Orbán antytt att man i Ungern inte tycker att Tobias Billström och resten av den svenska regeringen krupit tillräckligt mycket inför Orbán i Budapest. - "Sverige verkar inte prioritera Natomedlemskap och har inte gjort något för att öka förtroendet för landets lämplighet för medlemskap" säger Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas. Och han kommer med rådet: - "Sveriges stats- eller utrikesminister borde ta kontakt och fråga vilka farhågor det ungerska parlamentet har."

Så det är väl bara för Uffe och Tobbe att ta en tur till Budapest och gå ner på knä och fråga Victor vad det är han vill att Sverige ska göra för honom.

Fast om vi ska vara ärliga så handlar det nog inte om något sådant. Det handlar helt enkelt bara om att Victor Orbán i Budapest är en lydig lakej till Vladimir Putin i Moskva och har fått order om att ytterligare fördröja det svenska medlemskapet. Och jag klagar inte...

Läs:
Ungern: Sverige verkar inte prioritera Nato. - Aftonbladet
Ungern: Nato verkar inte viktigt för Sverige. - Expressen
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: