lördag 13 januari 2024

Lördagen den trettonde

» Krigshetsande militärer.

Våra krigsdrömmande militärer fortsätter att vålla debatt. Själv tycker jag som sagt att det främst ser patetiskt ut när högste militären, Överbefälhavaren Micael Bydén, iklädd kamouflageuniform berättar att ryssen står vid vår gräns och är beredd att nästa vecka invadera vårt fosterland. Han snackar skit!

Jag litar inte för ett öre på Putte i Kreml. Men verkligheten är lyckligtvis den att Ryssland/Sovjetunionen faktiskt inte har för vana att militärt attackera grannländer utanför det man kallar sin egen maktsfär. För Sovjetunionen gällde det alltså de östeuropeiska länderna inom Warszawapakten och när sedan Sovjetunionen föll samman så ger sig inte Ryssland utanför de gamla ryska delrepublikerna. De undantag som finns, Syrien och Afghanistan, handlar om att stödja den sittande regimen (en avskyvärd sådan, men trots allt den sittande regimen). Ryssland har faktiskt inte för vana att invadera andra länder.

Det är en annan stormakt som har för vana att invadera och kriga runt om i världen!

Men, som sagt innan. Genom vårt medlemskap i NATO så har vi nu blivit ett direkt hot mot det Ryssland ser som sin säkerhet. Det är inte en befogad rädsla, men diktaturer har lätt för att känna sig hotade. Det är inte alls omöjligt att Putte kan få felaktiga (fega...) råd från rådgivare i en krissituation. Det är en av diktaturens nackdelar. Det blir lätt så att den styrande blir omgiven av Ja-sägare som helt enkelt inte vågar säga sanningen utan säger det som dom tror att "diktatorn" vill höra.

Det ligger alltså lite i vad civilförsvarsministern Carl-Oscar Bohlin (ni vet han malajen...) säger att vi måste förbereda vårt samhälle på att det kan bli en konflikt. En konflikt som alltså inte behöver innebära en direkt invasion. Men kanske bara en blockad och det som kallas cyberattacker. Vi måste alltså skapa ett samhälle som fungerar även om vissa funktioner slutar fungera.

Vad händer om vi plötsligt inte kan betala med våra mobilappar, swisha eller med olika kort som kräver internetuppkoppling i affären? Plötsligt kan vi inte köpa mat, kläder, bränsle eller vad vi nu kan vara ut efter. Vi måste helt enkelt ha ett samhälle som fungerar med kontanter. Vi kan inte tillåta att affärer vägrar ta emot kontanter. Affärer eller andra ställen där vi behöver betala för oss måste vara skyldiga att ta emot kontanter. Det kvittar om det är livsmedelsbutiken, apoteket, sjukhuset, vårdcentralen, tebutiken, konditoriet, klädbutiken osv. Dom MÅSTE vara skyldiga att ta emot kontanter som betalning. Våra bankkontor får inte tillåtas bli kontantfria. Du måste helt enkelt kunna gå in på en bank och få ut kontanter. Kräv av bankerna att dom omedelbart återinför kontanthantering!

Det måste finnas varor i lager. Det gäller allt från livsmedel till mediciner. Vi lärde oss under Coronapandemin att begreppet "just in time" inte var passande. Vi måste se till att det finns medicintillverkning i landet. Vi kan redan idag se hur allt fler mediciner är restnoterade. Det finns mediciner som varit restnoterade i mer än ett år. Det är uppenbarligen inte lönsamt att tillverka dom. Och i Sverige sker ingen tillverkning, vi är beroende av import. Om läkemedelsföretagen inte kan leverera så får helt enkelt Staten sätta igång tillverkning inom landet.

Vår Brunblå sörjas fixering vid kärnkraft är totalt fel med tanke på vad vår civilförsvarsminister borde kräva. Är hotet så allvarligt som man försöker påskina så ska vi inte producera vår elenergi i så storskaliga anläggningar som dessutom är en potentiell katastrof om den utsätts för en attack.

Det finns mycket att göra, om vi nu ska tro på våra krigsdrömmande militärer. För det är det dom drömmer om. Dom kommer själva inte att ligga i skyttegravarna och frysa och bli blöta. Dom kommer att sitta säkert i väl skyddade skyddsrum. Men dom kan få sina drömmar uppfyllda genom att få alla sina fina och dyra leksaker testade.

Vi måste förbereda oss för kri... f'låt fred

Vi måste förbereda oss för kri... f'låt fred

Läs:
5 punkter om: Regeringens krigslarm. - Aftonbladet
5 tunga skäl till att det INTE blir krig i Sverige. - Wolfgang Hansson i Aftonbladet
Micael Bydén kan naturligtvis inte säga högt att han längtar efter krig. - Göran Greider i Dagens Nyheter
Greider är ett eko från 1913. - Fredrik Johansson i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: