söndag 1 oktober 2023

Undrar hur Maria Malmer Stenergard (SD/M) hade reagerat

» Mer än 7.000 flyktingar på några veckor välkomnade för 80 år sedan.

Idag är det minnesdagen för att högtidlighålla alla de danskar, främst judar, som flydde till Sverige i början av oktober 1943 och togs emot av skåningarna. Mer än 7.000 danska judar fördes över Öresund osv i säkerhet för att inte riskera att skickas till nazisternas koncentrationsläger.

Bra gjort, utan Maria Malmer Stenergard
Danmark ockuperades av Nazityskland i april 1940, men det var ganska lugnt de första åren och Danmark fick behålla ett visst självstyre. Men, 1943 började den danska motståndsrörelsen bli aktivare och i augusti tröttnade tyskarna och införde undantagstillstånd. Det började planeras för att föra de danska judarna till de tyska koncentrationslägren. I oktober fördes mer än 7.000 danska judar därför i säkerhet över till Sverige för att undkomma koncentrationslägren. Flest kom till Helsingborg, men även Malmö, Höganäs, Ven osv tog emot stora grupper.

Man kan undra hur det skulle gått om Maria Malmer Stenergard med sina sverigedumokratiskt styrda idéer och vänner hade haft ansvar i Sverige. De dryga 7.000 flyktingar som än så länge kommit till Sverige i år är ju för henne alldeles för många. Ansvaret för flyktingar som kommer till Europa får andra länder ta.

Sverigedemokraternas Björn Söder ifrågasatte ju för en tid sedan om judar egentligen var riktiga svenskar. Vi ska vara glada för att det inte var dessa hel och halv SD:are som hade makten 1943.

Läs:
Så räddades tusentals danska judar över Öresund 1943. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)

Inga kommentarer: