söndag 29 oktober 2023

Lite lokalpolitik

» Satsa på skolan - det lönar sig.

Sveriges kommuner och regioner har svåra problem. Den höga inflationen gör att kostnaderna för kommunerna stiger mycket mer än vad skatteinkomsterna gör. Bland annat förorsakar inflationen att kommunerna tvingas göra rekordhöga avsättningar för pensioner t.ex. Samtidigt har vi en Brunblå regering som snålar. Hellre sänka skatten på plastpåsar, snus och bilbränsle än låta statsbidragen till kommunerna följa med inflationen. Resultatet av detta är att Sveriges kommuners ekonomi är mycket ansträngd. Det görs helt enkelt besparingar i budgetarna.

Satsa på skolan - det lönsr sig
Skolan är den största utgiftsposten och här sparas det in. Vikarier kallas inte in, extra resurser för att hjälpa elever med problem försvinner. I min hemkommun Åstorp skriver ett rektorsområde att man ska spara genom att inte anställa behörig personal. Och som sagt extra resurser försvinner. Det ska sparas för att hålla budgetramarna.

Här i Åstorp diskuterades budgeten för 2024 i veckan på Kommunstyrelsen. Styret (Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna) gör ytterligare besparingar på bland annat Utbildningsförvaltningens budget. Från Socialdemokraterna föreslogs att man gör en skattehöjning med 60 öre, och att dom pengarna tilldelas Utbildningsförvaltningen, Socialförvaltningen och en del till vad som kallas Trygghetsskapande åtgärder. Vi i Vänsterpartiet valde att ställa oss bakom detta förslag. Men naturligtvis röstades det ner av majoriteten.

Nu fattas det slutgiltiga beslutet i Kommunfullmäktige. Så det Socialdemokratiska förslaget kommer ju att komma upp där också. Men det kommer naturligtvis att röstas ner av den Brunblå majoriteten med SD, M och KD även där. Det ska bli intressant att se hur Liberalerna (skolpartiet ni vet....) och Centern ställer sig till förslaget. Dom är inte representerade i Kommunstyrelsen. Någon praktisk betydelse har det dock inte. SD+M+KD har majoritet och bestämmer.

Inom Vänsterpartiet har vi funderingar på att i varje fall lägga fram ett tilläggsförslag till budgeten. Där budgeten för Utbildningsförvaltningen utökas med 10 miljoner kronor för att undvika att arbetsmiljön för skolpersonal och elever inte ska ytterligare försämras. Detta får finansieras genom att man använder budgeterat överskott, om detta inte räcker får överskott från tidigare år tas i anspråk. I bästa fall kommer det ytterligare statsbidrag när man i Rosenbad inser kommunernas problem.

Åstorp - Söderåsstaden

Däremot tycker vi inte att man ska lyda vår moderata finansministers Elisabeth Svantessons råd till kommunerna, att helt enkelt underbalansera budgeten. Det tycker vi inte att man ska göra. Det är i princip inte tillåtet, även om tydligen Elisabeth Svantesson tyckte så.

Läs:
Bryt mot lagen - Svantesson KU-anmäls. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: