torsdag 26 oktober 2023

Mer död

» Skönt att bo i lugna Sverige.

Jag läser om ännu en masskjutning i USA. Minst 22 döda och mer än 50 skadade när en f.d. militär började skjuta vilt omkring sig med automatvapen i bland annat en bowlinghall. Vi ska nog känna oss glada och trygga som bor i det lugna Sverige! Bara i år har minst 565 masskjutningar inträffat i USA. Dvs långt mer än en om dagen. Masskjutning är när minst 4 personer dödas eller skadas. Den amerikanska fascinationen över skjutvapen kostar liv - mycket liv. Bland barn under 19 år är skjutvapen den vanligaste dödsorsaken. Detta om vi undantar barn som föds döda eller med svåra fosterskador. Och dödandet ökar faktiskt kraftigt. Det finns fler vapen i USA än det finns människor. Trots ett folkligt stöd för mycket hårdare vapenlagar vågar politikerna av rädsla för enormt förmögna och inflytelserika lobbyinggrupper som NRA inte fatta några beslut i den riktningen.

Men, amerikaner ska ju alltid vara värst. Läste ni om trafikolyckan vid New Orleans för någon dag sedan. Totalt var visst 158 bilar inblandade i en rejäl masskrock. Uppenbarligen fortsatte man att köra på fast dimman blev total. Så 158 bilar blev skrot. Många bilar brann upp. Som ett under dog "bara" 7 personer. Det normala för en masskjutning...

För övrigt ser jag att det automatvapen, AR-15, som Abdesalem Lassoued använde i Bryssel för att skjuta ihjäl 2 svenskar faktiskt är godkänt i Sverige. I motsats till i de flesta andra länder. Men sedan i somras är det tillåtet som jaktvapen i Sverige. Är det ett jaktvapen?

» Vi lever på olika planeter, del sjuttioelva.

Jag läser en artikel i Dagens Nyheter där Parisprofessorn Gabriel Zucman bland annat berättar att världens dollarmiljardärer gör skatteinbetalningar på mellan 0 och 0,6% av sina enorma förmögenheter. Genom avancerad skatteplanering och rent skattefiffel smiter man undan sin del av ansvaret. Man betalar lägre skatt än vanliga inkomsttagare som tar sitt ansvar. Det krävs ett internationellt samarbete där s.k. skatteparadis, alltså länder och områden dit miljardärerna flyttar sina förmögenheter för att slippa det ansvar som vi alla andra måste ta, också omfattas. Det krävs som sagt ett internationellt samarbete för att även de bortskämda miljardärerna ska tvingas ta sitt ansvar. Gabriel Zucman föreslår en internationell förmögenhetsskatt på 2%. Här i Sverige har vi avskaffat förmögenhetsskatten för att kunna konkurrera med skattesmitarparadisen! Vill dom tjäna pengar här på oss så ska dom banne mig betala sina skatter här också.

Sätt åt miljardererna och deras skatteflykt

» Och mördandet fortsätter.

Den israeliska hämnden på alla palestinier fortsätter. Mångdubbelt fler palestinier har dödats av de israeliska flygbombningarna än som Hamas mördade i sin vidriga terrorattack. Men jag ser att vår utrikesminister Tobias Billström tycker att den israeliska reaktionen är proportionerlig. Undrar hur många palestinska liv det går på varje israeliskt liv innan hämnden inte längre är proportionerlig - enligt Tobias Billström alltså? Hamas uppger att 50 av den gisslan som man tog har dödats av de israeliska bombningarna. Men den siffran ska man nog ta med en viss skepticism. Nu gäller det att vinna propagandakriget. Och på den punkten leder Israel rejält. Det internationella stödet för Israelisk ockupation av Palestina ligger faktiskt nästan på samma nivå som det internationella stödet för Ukrainas motstånd mot den ryska ockupationen.

Tusentals palestinier som haft arbetstillstånd i Israel har alla plötsligt förlorat sina arbetstillstånd. Och en mycket stor del av dom har sedan fängslats och internerats. Precis som tusentals av andra palestinier på Västbanken som fyllt på de israeliska fängelserna där redan tusentals palestinier sitter internerade. Det rapporteras också om att israeliska bosättare på ockuperad mark intensifierat sina attacker på sina palestinska grannar för att skrämma bort dom så att dom kan utvidga sina egna odlingar. Men enligt Tobias Billström är den israeliska hämnden fullt proportionerlig! Vad säger du Tobias? Kan det vara rimligt att 10 palestinier motsvarar värdet på en israel? Eller 15? Ställer du upp på Israels ockupationer, annekteringar och inflyttning av bosättare också?

Inga kommentarer: