onsdag 4 oktober 2023

Dessa sverigedemokrater

» Ska man skratta eller gråta?

Att Sverigedemokraterna är ett annorlunda parti kan vi väl alla enas om. Jag tror att till och med sverigedemokratiska supportrar håller med om detta. Sedan kanske vi lägger in lite olika värderingar i uttrycket!

Ett ständigt problem för Sverigedemokraterna är att man inte kan besätta de platser i kommunfullmäktige runt om i landet som man fått i valen. Tidningen Expo har gjort en sammanställning av hur det ser ut i hela landet när det gått ett år efter valet. Det visar sig då att Moderaterna har två tomma stolar i landet, dvs mandat i kommunfullmäktige som det inte finns någon från partiet som använder. Kristdemokraterna har en plats i hela landet som inte är besatt. Sedan har vi då Sverigedemokraterna, dom har 26 (tjugosex!) obesatta stolar i kommunfullmäktige runt om i landet. Det rör sig om 15 olika kommuner. Allt ifrån en enstaka plats till kommuner där Sverigedemokraterna har upp till 3 tomma platser. Rekordet är nog Laxå där SD fick tre mandat, men alla tre platserna är nu tomma.

Att platser blir tomma beror på många olika anledningar. Kandidater som blivit invalda kanske har flyttat. Dom har kanske tröttnat. Dom har kanske blivit osams. Och det finns platser som blivit tomma sedan den som besatte platsen uteslutits ur SD och då valt att helt hoppa av. Grundproblemet är att det sedan inte finns nya kandidater på partiets lista vid valet som kan ta över.

Sverigedemokraterna är ett något annorlunda parti!

Rasism och populism

* Efter valet var det ett antal kommuner där man valde att utöka antalet heltidsanställda kommunalråd till två stycken. Oftast handlade det om att två någorlunda lika stora partier som kom överens om att bilda majoritet men inte kunde komma överens om vilket parti som skulle besätta kommunalrådsposten. Så var det till exempel här i Åstorp, där Sverigedemokraterna och Moderaterna kom överens om att bilda majoritet men alltså inte kunde komma överens om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådsposten. Kompromissen blev att utöka antalet tjänster från 1 till 2 och så delade man på dessa båda tjänster.

En annan kommun som hamnade i liknande situation var Jimmie Åkessons egen paradkommun Sölvesborg. Sölvesborg styrdes tidigare gemensamt av Sverigedemokraterna och Moderaterna med Jimmie Åkessons fd sambo Louise Erixon som kommunalråd. Efter valet hade dock Moderaterna här tröttnat på Sverigedemokraterna och valde att efter valet istället bilda majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Och gjorde likadant som i många andra kommuner, man utökade antalet heltidsanställda kommunalråd från 1 till 2 och delade dessa mellan sig. Skillnaden mellan Åstorp och Sölvesborg är att Sölvesborg är lite större. Och dessutom tog de heltidsanställda kommunalråden också över ordförandeklubban i vardera en nämnd. Här i Åstorp har man nu, ett år efter valet, gjort på samma sätt. Sedan Roger Nielsen (M) för en månad sedan blev vald till ordförande för Bildningsnämnden och Peter Lindberg (SD) för några dagar sedan valdes till ordförande i Valnämnden.

Men i Sölvesborg tog det verkligen fyr hos Sverigedemokraterna. Louise Erixon blev ju av med sin post och tyckte att Moderaterna förrått Sverigedemokraterna. Tillsammans med Kristdemokraterna och Medborgerlig Samling drog man igång en namninsamling för att få till stånd en kommunal folkomröstning i frågan när det gäller arvodena till heltidsanställda kommunalråd. Till slut lämnade man in en samling med namnunderskrifter. Totalt 1.891 namn fanns det på listorna. Sedan finns det naturligtvis regler för vems namn som ska vara giltiga. Man måste ju till exempel vara bosatt i kommunen och ha rösträtt i kommunvalet. För att kunna kontrollera detta måste namnunderskrifterna vara identifierbara. Sedan får man naturligtvis inte skriva på mer än en gång.

Det är nu problemen uppkommer för Louise Erixon. När Sölvesborgs kommuns tjänstemän ägnat värdefulla timmar av sin arbetstid åt att granska listorna så visar det sig att man bara kan godkänna 1.325 av namnen. Det handlar då om personer som inte har rösträtt i Sölvesborg men som skrivit under. Det handlar om personer som skrivit under flera gånger. Så har det till exempel avslöjats att Louise Erixon själv skrivit under tre gånger. Det är alltså mer än 500 namn (nästan en tredjedel) som inte godkänts. Och nu räcker antalet namn inte till för att kunna kräva att frågan om folkomröstning ska tas upp.

Stackars Louise Erixon!

Håll Sverige rent från SD
* Men sverigedumokrater utmärker sig ofta. Den tidigare SD-riksdagsledamoten Elsa Widding (som ju hoppade av sedan hon inte tyckte att hon fått tillräckligt stöd från partiledningen efter att hon deltagit i en mycket tveksam konferens) fortsätter med tveksamheterna. Nu berättar Expo att hon fortsätter sin kampanj mot vaccinationer osv. I förra veckan anordnade hon ett antivaccinationsseminarium i riksdagshuset. Med en samling inbjudna vaccinationskritiker bland de inbjudna. I måndags blev det klart att Nobelpriset prisar just tekniken bakom mRNA-tekniken bakom coronavaccinerna. När Expo:s reporter ber om att få intervjua Elsa Widding får han bara ett svar: - "Jag har hört att du är pedofil!!" Att skylla på pedofiler verkar vara ett vanligt sätt för SD:are att komma undan. Det var inte så länge sedan som Björn Söder använde samma teknik.

* En annan välkänd sverigedemokrat är Kent Ekeroth. Vi minns alla den s.k. järnrörsskandalen då han tillsammans med partikamraterna Erik Almqvist och Christian Westling gick till attack med järnrör mot komikern Soran Ismail. Skandalerna är för övrigt fler. Idag har SD i Dalarna importerat Kent Ekeroth till ett jobb som oppositionsråd i Region Dalarna. Uppenbarligen tillhör han också vaccinationsskeptikerna. I ett inlägg på Elon Musks X (det som vi förr kallade Twitter) skriver han: - "Covidvaccinerna var en stor bluff. Tack och lov var man klarsynt nog att inte ta skiten".

Att sverigedemokrater och vetenskap inte går ihop vet vi sedan länge. Det är egentligen ingen nyhet! Och att man ställer sig frågan om dessa Sverigedemokrater och deras lämplighet är kanske inget att förundras över. Det är som sagt ett något annorlunda parti.

Inga kommentarer: