måndag 23 oktober 2023

Spännande tankar och tyckerier

» Vi lever på olika planeter del 1.

De fyra svenska storbankerna (SHB, SEB, Nordea och Swedbank) gjorde under årets första sex månader en sammanlagd vinst på 78,6 miljarder kronor. 78.600.000.000 kronor, det är många nollor! Vi ska dock erkänna att Nordea ju egentligen valt att placera sig i Finland som skatteflyktingar. Det motsvarar närmare 290 kronor i vinst varje vecka på varenda svensk, nyfödd till pensionär. Lite dryga 40 kronor varenda dag, 7 dagar i veckan, på varenda svensk. Känn dig hedrad som kan bistå bankerna till deras rekordvinster. Som det uttrycks, avkastningen på egen kapital ligger på mellan 16,2% och 20,4%. Det är rejält hyfsade resultat för en verksamhet.

Vad tror ni? Tror ni att bankerna skulle kunna avstå några av dom miljarderna till skattebetalarna genom en tillfällig bankskatt? 78,6 miljarder är dryga 3 miljarder i veckan. Om man betalade 3-4 veckors vinst så skulle samhället ha mer än 10 miljarder att spendera. Då skulle man t.ex. kunna låta bli att höja elskatten. Eller kanske ge kommunerna lite fler miljarder så att dom slipper skära ner på skolorna. Vad tror ni, vore det inte en ganska bra idé?

» Vi lever på olika planeter del 2.

Det här med att tigga pengar är ett omdiskuterat fenomen. Hemlösa och andra som sitter utanför affären med en mugg och tigger en slant är det många som vill förbjuda. Usch så hemskt att behöva påminnas om att det finns dom som faktiskt lever i misär. Det kan vi ju inte tillåtas att bli påminda om. Men det finns lite finare former av tiggeri också. Jag såg att det för en vecka sedan arrangerades en fin galakväll i New York av World Childhood Foundation. En välgörenhetsorganisation som tydligen stöttas av "Her Majesty Queen Silvia of Sweden & Her Royal Highness Princess Madeleine". Så våra blåblodiga högheter var bjudna på cocktailmottagning, fin middag och underhållning. Det var säkert en riktigt trevlig tillställning. Fast kanske inte för oss vanliga dödliga. Vår kära men ack så bortskämda Madde passade på att visa upp lite av hennes fina juvelsamling. Enligt Expressen var bara juveler och liknande som bars av henne värda över 600.000 kronor. Undrar vad 600.000 kronor kunde gjort för nytta för World Childhood Foundation? Vi kan ju lägga till kläder och annat som bars av våra båda bortskämda kungligheter medan dom frotterade sig med andra fint folk. Hur som helst kan nog bara det faktum att dessa båda damer visar upp sig få ytterligare några att skänka pengar. Men arrangemangen är väl ändå inte för att visa upp sig och sin förmögenhet? Men som sagt, vi lever på olika planeter!

» Kriminaliteten.

Att människor inte är folkbokförda där dom bor framställs ofta som ett stort bekymmer. Och det är det ju faktiskt i viss mån. Hur som helst har tydligen vår finansminister Elisabeth Svantesson tillsatt en utredning som ska titta på förutsättningarna för att genomföra en folkräkning. Jag tycker det låter spännande. Om man ska hitta alla som är felaktigt folkbokförda så måste ju 1000-tals svenskar ge sig ut och besöka alla bostäder (och vad som kan användas som bostad) och kontrollera vilka som bor där. Kanske räkna tandborstar, sängar, skor i hallen osv. Annars lär man ju inte hitta de som håller sig undan. Att bara skicka ut en förfrågan lär ju inte leda till något. Hur som helst har ju Elisabeth Svantesson god kännedom om fenomenet med falsk folkbokföring. Under några år var hon ju folkbokförd i familjens sommarstuga medan resten av familjen var folkbokförda i familjens bostadsrätt i Stockholm. Som av en händelse innebar det att hon fick extra traktamente och reseersättning från Riksdagen. Det händer lite då och då att det avslöjas att riksdagsledamöter är felaktigt folkbokförda och får extra ersättning för detta. I normalfallet tar den politiska karriären slut med det. Dom får lämna sina uppdrag och hitta en annan sysselsättning. Elisabeth Svantesson är det stora undantaget. Hon blev istället befordrad till finansminister. Kanske eftersom hon hade den erfarenheten?

Hur som helst ser jag nu att en ledande sverigedemokrat nu dömts till dagsböter på sammanlagt 28.700 kronor för folkbokföringsbrott. Martin Inglot som han heter är ju inte den första sverigedemokrat som hamnar i klammeri med rättvisan. En granskning som gjordes för några år sedan av förtroendevalda för de olika partierna visade att just sverigedemokrater var kraftigt överrepresenterade. Någon som är förvånad?

Helt färdiga åsikter - helt gratis
» Dyr kärnkraft.

Jag har ju lite då och då klagat på den dyra kärnkraften. Sverige har normalt låga elpriser. Förra vinterns kraftiga prisökningar berodde inte på svensk elproduktion utan på att vi exporterade stora mängder el till bland annat Tyskland och fick betala deras fördyrade el pga bristande naturgasleveranser från Ryssland och krånglande kärnkraft i Frankrike. Svensk vattenkraft står för en stabil bas av elproduktion. Vattenkraft är billig elström. Sverige är ett till ytan stort land med långa kuster som alltså ger plats för vindkraft på ett helt annat sätt än mer tättbefolkade länder. Vindkraft är också billig elström. Vattnet och Vinden kostar inte extra pengar. Solel är kanske området där vi inte har världen bästa förutsättningar. Men det är billig el där resursen, solen, inte kostar extra. Att man fortfarande idag bygger stora lador för distribution, lager, fabriker osv utan att sätta solpaneler på taket är för mig obegripligt. Det borde vara en förutsättning för bygglov!

Sedan kommer vi till kärnkraften som är så älskad av den Brunblå sörja som just nu styr. Det är en dyr energikälla. Just nu när elen kostar lite, ibland till och med minuspris, så får kärnkraften stora bekymmer. Deras el kostar mycket att producera hela tiden, men man får betala för att bli av med den. Det är inte så konstigt att Uniper, som är delägare i alla dagens svenska kärnkraftsreaktorer, deklarerat att för deras del blir det ingen ny kärnkraft. Vi kan också förstå att Vattenfall tvekar rejält när det gäller nybygge. Men påtryckningarna från regeringsmakten och ansvariga ministrar är kraftiga. Med största sannolikhet får man skrota "företagsekonomiska skäl" och fatta beslut "efter order uppifrån från ägaren". Men, jag ser att våra kärnkraftskramande politiker också inser problemet. Liberalerna inser problemet och vill att staten går in som delägare med mångmiljardbelopp så att Vattenfall vågar satsa. Moderaterna har ju länge talat om att ställa upp till 400 miljarder till förfogande för garantier så att någon vågar satsa. Enligt Liberalerna räcker det inte ens. Det är bara att konstatera att medan sol, vind och vatten är billigt så är kärnkraft dyrt. Erfarenheterna från de länder som byggt nytt under senare år är dessutom skenande kostnader och kraftiga förseningar.

» Vem kan man lita på?

Jag ser att Kantar Public gjort en undersökning av vilket parti som svenska folket tror är bäst på att hantera ekonomin i sämre tider. Faktiskt spännande. Intressant är att en mycket stor andel inte vet, hela 32% vet inte eller är tveksamma. Det är var tredje svensk. Men var tredje litar i varje fall på socialdemokraterna (33%). Moderata väljare litar på Moderaterna, som får 19%. Men att Sverigedemokraternas stöd främst handlar om allmänt missnöje kan vi utläsa av att det bara är 9% av väljarna som tror att SD är att lita på i dåliga tider. Av resten av partierna är det faktiskt bara Vänsterpartiet som har någon form av förtroende (3%). Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger på en enda procent medan det inte finns en enda som litar på Liberalerna. Dom får 0%! 38 - 29 i Rödgrön favör. Men, som sagt förtroendet är skrämmande lågt när en tredjedel inte vet vad dom ska svara.

» Skapa förutsättningar för fred!

Till slut så kan jag ju inte undvika att ägna lite utrymme av dagens Sven Tycker åt den krigsretorik som kommer från den israeliska regimen. Hamas vidriga attack mot oskyldiga civila i södra Israel har gett rejäl grogrund åt den israeliska antipalestinska retoriken. Och runt om i världen har muslimhatet blossat upp ordentligt. Ryktesspridningen och de förhastade slutsatserna har blivit vanligt. Jag läser om kvinnan i Storbritannien som såg flera skärmflygare utanför fönstret och omedelbart trodde att det var Hamas som attackerat Storbritannien. Och de flesta av oss läste väl om kvinnan vid synagogan i Detroit som mördats. Det var naturligtvis en muslimsk antisemitisk attack. Nu läser jag att det tydligen handlade om något helt annat som inte hade med religion eller terrorister alls att göra.

Det som skrämmer allra mest idag är den våldsamma krigsretoriken från den israeliska sidan. Hämnden mot palestinier har redan skördat mångdubbelt fler dödsoffer i Gaza bland civila oskyldiga än vad Hamas terrorattack förorsakade. Och om man ska tro på den israeliska retoriken så har mördandet bara börjat. Israel har redan hunnit bomba flygplatser i Syrien, bomba mål i Libanon och mördandet av palestinier på Västbanken har fått förnyad kraft. Bland annat har en moské bombats.

Den israeliska ockupationsmaktens krigsretorik riskerar att skapa en humanitär katastrof. Och riskerar att tända gnistan för att skapa en nytt storkrig.

Det är dags för den demokratiska västvärlden att göra klart för regimen i Israel att det räcker nu. Tyvärr är jag pessimist. Precis som Hamas (och flera andra terroristgrupper) präglas av antisemitism så drivs den israeliska statens agerande mot palestinierna av muslimhat. Helt utan intresse för att kunna möjliggöra en palestinsk stat som FN:s resolution bygger på.

Och hela tiden är det oskyldiga civila som drabbas, och som bara vill leva i fred.

Inga kommentarer: