måndag 16 oktober 2023

Vem kan man lita på?

» Ta alla nackdelarna.

Jag ser att vår regering planerar att häva det förbud mot uranbrytning som en tidigare regering genomförde. Kanske ett trots allt vettigt beslut?

Kärnkraft är dyrt
Jag har inte ändrat åsikt när det gäller kärnkraften. Kärnkraften är en dyr, farlig, miljöskadlig verksamhet och där jag inte tycker att vi löst hur vi ska göra med allt det radioaktiva livsfarliga avfallet som måste "slutförvaras" i 100.000 år. Jag anser att vi helt enkelt måste lösa vår energiproduktion på ett bättre sätt.

Men, om nu en majoritet av svenska folket och en politisk majoritet har en annan åsikt så är jag ju tvungen att acceptera detta. Men, ska vi utnyttja kärnkraften så är det kanske inte mer än rätt att vi också tar ALLA nackdelarna. Urangruvorna kanske vi inte ska låta andra stackare lida av. Vi får helt enkelt själva ta ansvar för den miljövidriga verksamhet som uranbrytning är. Kanske är det till och med så att den positiva synen på kärnkraft falnar något när man ser vilka konsekvenser som uranbrytning får?

» Ungdomsbrottsligheten minskar.

Jo, trots den hysteriska debatten om gängkriminaliteten och det ökade inslaget av ungdomar här så minskar faktiskt ungdomskriminaliteten kontinuerligt. Färre ungdomar begår brott! Överhuvudtaget så minskar faktiskt brottsligheten. Allt färre bostadsinbrott till exempel. Ett område som ökar är bedrägerierna. Vårt allt större användande av digitala lösningar när vi handskas med pengar ökar intresset för att lura av oss pengarna. Det är inte längre bankrån man hoppas bli rik på utan istället att lura av pensionärer deras pengar genom bank-ID bedrägerier och liknande. Intresset från bankerna för att göra det hela säkrare är dock inte så stort. Ska man göra det säkrare blir det krångligare och då blir kunderna missbelåtna. Det ska vara enkelt och snabbt - vilket samtidigt gör det enkelt och riskfritt att lura oss.

Flera års kamp om vem som kan föreslå de hårdaste tagen och skärpta straffen för att bekämpa de kriminella gängen har inte alls fått den önskade effekten. Kanske istället tvärtom. Ungdomar som spärras in kommer ut som färdigutbildade grova brottslingar. Jag är dessutom övertygad om att den massiva mediala bevakningen av gängkriminaliteten med skjutningar och sprängningar snarast provocerar fram nya dåd. Man kan ju inte förlora ansiktet utan måste hämnas med ett ännu grövre brott.

Det kommer att ta tid att vända trenden. Men enda sättet är att bromsa nyrekryteringen till gängen och att spärra in toppskiktet som ger orderna. Risken med det är att det sätter fart på maktkampen i ledet under, där kampen om vem som ska ta över blir ännu mer blodig.

Inga kommentarer: