onsdag 11 oktober 2023

Tankar så här mitt i veckan

» Lite spridda idéer.

* Några som blivit rejält förmögna på Sveriges internationellt unika friskolesystem är makarna Barbara och Hans Bergström. Dom startade Internationella Engelska Skolan. Med affärsidén att genom att hålla en hel del av undervisningen på engelska, dels locka elever med att man var lite exklusiva och samtidigt kunna spara in på lärarlönerna skulle man tjäna multum. Idag finns det ungefär 50 skolor i koncernen runt om i landet. Men paret Bergström har sålt det hela till amerikanska riskkapitalister och har kunnat dra sig tillbaka med en rejäl förmögenhet. Pengar som man enligt en granskning som tidningen Expo gjort bland annat använt för att stötta flera högerextrema tidskrifter. Vad som är uppenbart är att undervisningen i det svenska språket i IES är direkt usel. Så här skriver Engelska skolan i ett pressmeddelande: - "Utvecklar våran bok kultur med nya och spännande läs utmaningar." Visst är det spännande? Man skulle kanske koncentrera sig på att lära sig vårt eget språk först. Annars finns det ju risk för att man blir utvisad ur landet om Jimmie Åkesson får bestämma.

Sven Tycker
* Dagens ledare i Dagens Nyheter tar upp ett viktigt ämne. Vår Brunblå sörjas miljöpolitik. Under perioden 2000-2021 steg taxorna i länstrafikens kollektivtrafik med 139%. Under samma period blev bensinen 70% dyrare. Sedan dess har flera rejäla höjningar av länstrafikens taxor skett. Vad gör då den Brunblå sörja som styr vårt land? Jo, skatten på bensin (och diesel) sänks för att göra bensinen billigare. Bränslet görs mer miljöskadligt för att få ner priset. Pengar för investeringar i järnvägar dras ner medan man flyttar över pengarna till väginvesteringar. Den ändring av skattereglerna för reseavdrag som var beslutad och som skulle göra det mer fördelaktigt att resa kollektiv till jobbet istället för bilen drogs in och reglerna ändrades till att gynna bilåkande till jobbet istället. Sedan har man dragit in miljöbonusen för inköp av miljövänligare bilar. Man kan nästan tro att den Brunblå sörjan är betald av petroliumindustrin. Fast det visar sig att inte ens dom är nöjda. Dom har nämligen inlett stora investeringar för att ställa om till mer miljövänliga bränslen. Nu drar den Brunblå sörjan undan mattan för dom och ändrar förutsättningarna. Effekten av det hela är att de mål om minskade utsläpp som satts upp inte kommer att kunna uppnås. Vad gör man då? Jo, man planerar att slopa målen...

* Jag tycker vi gör som Vänsterpartiet föreslår. Vi följer exemplen från bland annat Tyskland och Portugal och inför en mycket billigare biljett i kollektivtrafiken. Vänsterpartiet föreslår ett pris på 450 kronor för en månadsbiljett - som ska gälla hela landet. Fast naturligtvis kommer inte vår Brunblå sörja att nappa på en sådan eminent idé. Det kommer ju att riskera minska bilåkandet på vägarna!

* Ett av mina stora nöjen när jag läser tidningar är att läsa debattartiklar från fanatiker på näringslivets lobbyingfabrik Timbro. I dagens HD/SDS försvarar en Fredrik Kopsch, som beskrivs som chefsekonom på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro och docent i fastighetsekonomi, att Malmös stad plockar ut pengar ur det kommunala allmännyttiga bostadsbolaget MKB. Fredrik Kopsch tycker istället att de vinstbelopp som kan skapas inom MKB i ännu större utsträckning ska dras in till kommunen istället för att göra nytta i det som kallas "allmännyttan". Man tycker också att man ska sälja ut bostäderna till hyresgäster som vill tjäna en slant på sitt boende. Timbros lobbyfabrik för marknadsekonomin är faktiskt riktigt komisk att läsa - om det inte hade varit för att det egentligen är så tragiskt.

* I Stockholm har den styrande Rödgröna majoriteten bestämt att från 2025 ska bensin- och dieselbilar förbjudas i ett begränsat område i centrum. Syftet är att i området minska utsläppen och minska oljudet från bilarna. Moderaterna i Stockholm har fått skrämselhicka och hjärtinfarkt medan bilismorganisationen M inte tycker att åtgärden är effektiv och bara flyttar problemen. Det sista förstår jag inte riktigt. Menar man på M att bensin- och dieselbilarna då kommer att köra ännu mer i andra områden när dom inte får köra i centrum? Eller hur f-n tänker man. För övrigt är detta beslut något som fattas i allt fler stora städer för att skapa en bättre miljö i städerna. Stockholm är inte först.

Visst känner vi oss alla lyckliga över att vårt land styrs av en Brunblå sörja som sitter i knät på ett reaktionärt parti styrt av gamla nazister.

Inga kommentarer: