söndag 15 oktober 2023

Brunblått miljöfiasko

» Undrar om dom ens tänker.

Aktuell Hållbarhet berättar att vår liberala miljöminister Romina Pourmokhtari är den första miljöministern i Sverige som konsekvent vägrar att låta sig intervjuas. Aktuell Hållbarhet har försökt under ett år, dvs sedan det stod klart att hon skulle bli miljöminister, att få till stånd en intervju med henne. Men hon vägrar konsekvent. Aktuell Hållbarhet berättar att Romina Pourmokhtari konsekvent vägrar intervjuer med specialreportrar med miljökunskaper rent allmänt. Skäms hon? Är hon rädd för att avslöjas? Eller handlar det helt enkelt om att hon är medveten om att den miljö- och klimatpolitik som bedrivs av den Brunblå sörja som styr vårt land helt enkelt är värdelös. Förhoppningsvis handlar det om att hon i varje fall skäms över politiken och inte om att hon är nöjd och stolt.

Med den Brunblå sörjan för sämre luft
KTH-forskarna Mattias Höjer, Jonas Åkerman och Hampus Berg Mårtensson skriver i en artikel i Aktuell Hållbarhet att enda sättet att uppnå målet för utsläppen från transportsektorn är att minska bilåkandet. Men tyvärr är ju detta inget som vår Brunblå sörja som styr är intresserade av. Istället vill man öka bilkörandet genom att sänka priset på bensin och diesel och minskad reduktionsplikt. Problemet med målet om minskning av utsläppen från transportsektorn löser man genom att slopa målet!

Inne på exakt samma spår är Sven Hunhammar, som är Trafikverkets måldirektör med ansvar för klimatfrågor, som säger att det inte finns något sätt att kompensera för de ökade utsläpp som är en följd av den minskade reduktionsplikten. Antingen konstaterar vi att våra utsläpp ökar när dom borde minska och att målet om minskade utsläpp från Transportsektorn inte kommer att kunna uppnås. Eller också gör vi som den Brunblå sörjan som styr tydligen tänker göra, man slopar målet.

Vindkraft
Så där lite apropå miljöpolitik så kan vi konstatera att under september blev den första månaden då svensk vindkraft producerade mer el än vad den svenska kärnkraften producerade. Det rör på sig, på vingarna också. Vi har ju nu nästan rekordlåga priser på elen.

Men vår styrande Brunblå sörja har helt snöat in på kärnkraft. Och det skapar problem för bland annat Ebba Busch. Ministern har ju drivit igenom att göra statliga Vattenfall mer fristående från politiskt inflytande. Det är ju traditionell högerpolitik att inte vilja använda de statliga företagen för att uppnå olika mål. Men, att göra Vattenfall fria att fatta sina egna beslut riskerar ju att helt gå emot regeringens önskemål. Ska Vattenfall ta företagsekonomiska hänsyn när man beslutar om eventuella nya kärnkraftsaggregat så riskerar det att inte bli något. Kärnkraftsel är dyr el! Risken är mycket stor att byggandet av ny kärnkraft inte går ihop ekonomiskt. El från sol, vind och vatten är mycket billigare att producera. Så nu är Ebba Busch och resten av den Brunblå sörjan redo att gå emot sina egna intentioner och ge Vattenfall order om att helt enkelt bygga ny kärnkraft - oberoende av om det är företagsekonomiskt försvarbart eller inte. Tyska Uniper, som ju är delägare i alla den svenska kärnkraftens anläggningar, har redan deklarerat att dom kommer inte att investera i någon ny kärnkraft. Jag kan förstå om Ebba Busch har målat in sig i ett hörn. Ska hon följa sin ideologi (och låta Vattenfall styra själva) eller ska hon följa sin ideologi (och tvinga Vattenfall)? Det är ett dilemma!

Till slut läser jag en artikel i Landets Fria Tidning som berättar att elsparkcyklarna inte alls är någon klimatsmart grön lösning. Det visar sig nämligen att de flesta som tar sig fram på elsparkcykel gör detta istället för att gå, cykla eller åka kollektivt. Man gör det inte istället för att ta bilen. Och då blir det ju snarast en miljömässigt dålig lösning. Jag för min del är orolig för folkhälsan rent allmänt. Dagens ungdom åker allt mer elsparkcykel istället för att gå eller cykla. Dom rör sig inte alls, något som på sikt ju kommer att innebära ett folkhälsobekymmer.

Läs:
Pourmokhtari första miljöministern i historien som inte ställer upp på en intervju. - Aktuell Hållbarhet
Transportmålet omöjligt att nå utan minskat bilresande. - Aktuell Hållbarhet
Trafikverket om klimatet: Med nuvarande politik når vi inte målen. - Aktuell Hållbarhet
Rekordmycket el från vindkraft i september – första gången mer än kärnkraft. - Ny Teknik
Busch redo att pressa Vattenfall. - Svenska Dagbladet
Busch beredd pressa Vattenfall om kärnkraft – men vem ska bygga? - Ny Teknik
Elsparkcyklar ingen grön lösning. - Landets Fria Tidning

Inga kommentarer: