fredag 13 oktober 2023

Fredagen den trettonde

» Rent vansinne.

Om Hamas med sin blixtattack lyckades med något, så var det faktiskt två saker. Man lyckades dels bevisa att den oövervinneliga israeliska armén inte var oövervinnelig. När det här är över så är det många i den israeliska ledningen (både militära och civila) som kommer att få se sig om efter nytt jobb. Utrensningarna kommer att vara intensiva. Just nu gömmer sig premiärminister Benjamin Netanyahu för att slippa få stå till svars.

Men, den vidrigt utförda attacken har också gjort muslimer i allmänhet och palestinier i synnerhet till fritt villebråd runt om i hela världen. Den islamofobi som präglar stora delar av samhället, både här och på många andra håll, och gjort alla muslimer till fritt villebråd.

Hamas (och liknande terrorgrupper) präglas av ett judehat som är vidrigt att se. Hamas med flera ger alla judar skulden för den israeliska statens politik. Något som är skrämmande att se. Men samtidigt är det nu fritt fram att ge alla palestinier och muslimer skulden för vad Hamas gör. Båda fenomenen är lika felaktiga. Det är skrämmande att straffa civila och oskyldiga som bara vill leva sitt liv i lugn. Det är inte dom som är skyldiga till den israeliska ockupations- och apartheidpolitiken. Men det är inte heller dom som är skyldiga till terrordåd från islamistiska grupper.

Jag stannar där. Jag skäms över människors reaktioner, jag skäms över hatet - på båda sidor.

Inga kommentarer: