tisdag 10 oktober 2023

Hatet sprider sig

» Man blir bara förtvivlad.

Vem är bäst på att hata? Den israeliska ockupationen av Palestina skapar ett hat mot judar bland palestinier. Motstånd mot staten Israel ger upphov till vidriga terrorattacker mot judar. Terrorattacker mot judar ger grogrund för ännu grövre övergrepp mot palestinier. Något som ger upphov till ännu fler terrorattacker mot Israel och representanter för Israel. Som ger upphov till nya...

Bakom det hela står bland annat religiösa motsättningar. Religioner som predikar kärlek ger upphov till terror och mord. Att stödet för Israel är mycket större än stödet för Palestina i Sverige (och resten av västvärlden) är uppenbart. Bland många verkar man anse att Israel har rätt att ockupera Palestina, detta i motsats till att Ryssland naturligtvis inte har rätt att ockupera Ukraina. Israel har naturligtvis rätt till säkerhet. Staten Israel har rätt att försvara sina gränser. Man har rätt att försvara sig mot attacker. Men Israel har INTE rätt att i brott mot alla internationella regler flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och tränga bort de som redan bor där. De israeliska bosättningar som byggts och fortfarande utvidgas är ett brott mot alla internationella lagar. Men av någon anledning låter västvärlden detta ske utan några egentliga protester.

Kan ni tänka er de våldsamma protesterna om det avslöjas att Ryssland flyttar in ryska innevånare på ockuperad ukrainsk mark som tränger undan de ukrainare som finns där? Tror ni att Liberalerna i Sverige skulle erbjudit militär hjälp till Ryssland om militanta ukrainska extremister i ilska hade attackerat civila ryssar inne på ryskt territorium? Man hade antagligen visat förståelse! Men någon rätt för palestinier att göra motstånd mot ockupationen existerar inte.

Någon förståelse för desperationen bland de 2 miljoner palestinier som bor i ett enormt fängelse som Gaza i praktiken är finns det inte. Området har utsatts för en nästan total blockad av Israel under 16 år, allt för att göra livet där så olidligt som möjligt. Det officiella Israel har nu lovat att göra blockaden ännu mer total. Man ska se till att det inte kan föras in någon mat, inget bränsle, inget vatten, ingen elektricitet. På TV-nyheterna hörde jag en israel hoppas att hela Gaza skulle utplånas av den israeliska militären. Men där bor 2 miljoner människor frågade reportern? Det struntar jag i svarade mannen.

Det här hatet sprider sig. Och ingen sida i konflikten verkar vilja ha ett slut på hatet. Det är bara hat och mer hat! Och de som får lida mest är den stora majoritet som bara vill leva vidare i fred - på båda sidor.

Det måste finnas hopp

Inga kommentarer: