måndag 9 oktober 2023

Allt har en baksida

» Även baksidan.

Jag ser att man i Stockholm har blivit lite oroliga över effekterna av den räddningsaktion som förhoppningsvis ska rädda SAS. Det har ju varit ett bolag där Sverige, Danmark och Norge gemensamt varit storägare. Nu har ju Air France och holländska KLM gått in som storägare. Men Sverige och Norge deltar tydligen inte i räddningsaktionen i motsats till Danmark. Man börjar nu inse i huvudstaden att som effekt av detta kommer Kastrup i Københavns roll som ledande flygplats i Norden att ytterligare förstärkas. Arlanda i Stockholm förlorar ytterligare i betydelse. I Stockholm har man ju tidigare inte velat inse att det var just Kastrup som var navet i Norden. En betydelse som ju nu förstärks ytterligare. Taskigt för 08:orna, men så är det! Kastrup var redan flygplatsen för Danmark och södra Sverige. Nu blir det så ännu tydligare. Arlanda får mata trafiken till Kastrup!

Flygskam borde vara en realitet
En annan grupp som tydligen hamnar i ett dilemma läser jag om i Expressen. Det finns tydligen en grupp som har för mycket pengar och som flyger omkring runt om i världen med enda syfte att samla Eurobonuspoäng. Som sedan kan omvandlas till lite extra lyx och specialbehandling på flygplatserna i de lyxiga väntrummen (jo, jag vet att inom flyget har väntrum ett finare namn...). En typ av agerande som styrker mig i åsikten att det finns en grupp i vårt konungarike med alldeles för mycket pengar och som utan större ansträngning skulle kunna ändra sitt liv och göra stora insatser för miljön.

Det påminner mig om frågeställaren till en frågespalt om resor och semestrar som jag läste om och som efterlyste tips på lämpligt resmål för en weekendresa till värmen. Dom hade redan i år testat Dubai och Thailand för en weekendresa till värmen men ville ha ett tredje tips. Visst finns det en hel del medborgare i vårt land som faktiskt har för mycket pengar? Om dom gör en förändring av sitt liv så skulle mycket vara vunnit. Dessutom har dom underlag för att betala in lite mer till vår gemensamma kassa som ska betala för militärer, poliser, sjukvård, att ta hand om våra äldre och ge skolorna bättre resurser.

Vad tror ni? Tror ni att den här gruppen bortskämda miljömarodörer ställer upp?

Sedan kan vi ju börja att ta betalt av flygresenärer så att kostnaderna täcks. Och det gäller även våra regionala flygplatser som går med förlust och kräver olika former av subventioner från skattebetalarna. Att höja avgifterna så att kostnaderna täcks måste väl vara det första man gör innan man kräver att skattebetalarna ska subventionera.

Inga kommentarer: