torsdag 19 oktober 2023

Vem styr?

» Och vem bestämmer?

Det är egentligen några dagar sedan som Dagens Nyheter redovisade Ipsos undersökning av vilka vi tyckte egentligen bestämde här i landet. Formellt så har vi ju en Blåbrun minoritetsregering som styr. Men, genom det s.k. TiDÖavtalet som ligger som en våt filt - Helig skrift - över det hela så är det ju i verkligheten Sverigedemokraterna som bestämmer. Alltså en Brunblå sörja som bestämmer i vårt forna så stolta land.

xxxxx
Den synen på verkligheten styrks av Ipsos undersökning i Dagens Nyheter. Enligt denna undersökningen så anser 57% att Sverigedemokraterna har ett mycket eller ganska stort avtryck på regeringens politik. Det är den högsta siffran av alla partier. 49% tycker Moderaterna. Det är alltså inte ens en majoritet av svenskarna som tycker att statsministerns parti har något större inflytande över politiken. 22% tycker Kristdemokraterna och 10% tycker Liberalerna. 72% tycker att Liberalerna inte gjort särskilt stort avtryck eller inget avtryck alls. Kristdemokraterna ligger på 62%. Dvs två partier i regeringen som en klar majoritet av väljarna inte tycker har något egentligt inflytande. Ett totalt fiasko för Liberalerna som nog trodde att dom skulle kunna vara en motvikt mot Sverigedemokraterna. I verkligheten har dom helt enkelt bara blivit ett röstboskap för en SD-styrd politik. För Moderaterna gäller i varje fall att fler tycker dom har inflytande än inte inflytande. Som sagt 49% som tycker dom har inflytande medan 36% tycker att dom inte har speciellt inflytande. Men, som sagt, Sverigedemokraterna, som ju inte ens sitter i regeringen, är det parti som väljarna tycker har störst inflytande på regeringspolitiken. Det är bara 29% som tycker att deras inflytande är lågt eller obefintligt medan alltså 57% tycker att dom har stort inflytande.

Kort sagt. Vi har en Brunblå sörja som styr och ett populistiskt och rasistiskt parti som bestämmer. Ett parti överbefolkat av politiker som trampar i klaveret, skiter i det blå skåpet, skjuter sig själv i foten eller helt enkelt uttrycker sig som kompletta idioter. Men Ulf Kristersson är så lycklig över Makten att han lyder TiDÖbibelns krav om att man må icke kritisera en broder.

Läs:
DN/Ipsos: Han styr Sverige. - Dagens Nyheter

» Om människovärde.

En resolution i FN:s säkerhetsråd som fördömer allt våld mot civila i kriget mellan Israel och Hamas och som uppmanar till humanitärt bistånd till palestinier i Gaza har avvisats av Säkerhetsrådet. Resolutionen som lagts fram av Brasilien fick 12 Ja-röster av de 15 medlemmarna. Men två länder lade ner sina röster, Ryssland och Storbritannien. Och ett land röstade Nej, USA. Och eftersom USA är en av de fem permanenta medlemmarna så stoppas resolutionen. Vi kan fundera lite över vilket våld mot civila som USA tycker ska uppmuntras? Eller det handlar för USA om att civila inte ska få humanitärt bistånd? Där gjorde du bort dig Joe Biden!

För övrigt kan vi notera att den israeliska militären gav innevånarna i Gaza city 24 timmar på sig att fly söderut. Jag tycker vi ska vara mycket mer humana. Jag föreslår att de israeliska bosättare som flyttat in på ockuperad mark på Västbanken får 14 dagar på sig att lämna ockuperad mark och återvända till sitt hemland. Bosättningarna är ett brott mot alla internationella lagar.

Inga kommentarer: