onsdag 25 oktober 2023

Skyddsombud är viktiga

» Stärk skyddsombuden.

I dag är det Skyddsombuden dag. En mycket viktig funktion på arbetsplatsen. En funktion som kan ha direkt avgörande betydelse för säkerheten på arbetet. Alldeles för många dödas varje år i arbetsplatsolyckor och mångdubbelt fler skadas i olyckor eller får skador pga olämpliga arbetsställningar osv. I genomsnitt dör nästan en person i veckan på jobbet. Det är nästan lika många som skjuts ihjäl i gängkonflikter i veckan. Men det diskuteras inte lika mycket!

Regeringen vill i samarbete med Sverigedemokraterna, enligt sina egna ord, försöka få fler att bli skyddsombud. Detta vill man uppnå genom att avskaffa kopplingen till Facket. I princip ska alltså istället arbetsgivaren kunna utse skyddsombuden. Tror ni att det skyddsombudet tar kamp mot arbetsgivaren för förändringar? I dag har skyddsombudet Facket bakom sig när det blir oenighet om arbetsmiljön. Det är via Facket som skyddsombud utses, det är Facket som ser till att skyddsombuden får utbildning. Och, det är Facket som står bakom skyddsombudet när arbetsgivaren vägrar förbättringar av arbetsmiljön.

Det hela är naturligtvis en del i Sverigedemokraternas och den övriga Högerns försök att försvaga Facket och ge Arbetsgivaren / Arbetsköparen mer fritt fram.

Ställ upp och stärk skyddsombudens styrka och möjligheter att ytterligare förbättra arbetsmiljön.

» Lite elprisfunderingar.

Jag ser att Socialdemokraterna säger Nej till den planerade elkabeln Hansa Power Bridge mellan Sverige och Tyskland. Sverige har i allmänhet ett stort överskott på elström. Elström som kan exporteras till länder som inte har samma tillgång till elström. En elexport som är bra ekonomi för svenska elproducenter.

Men, att exportera elström till exempelvis Tyskland skapar problem för elpriset i Sverige. Det är inte så att priset sjunker för de svenska elkonsumenterna när vi har överskott på el som kan exporteras med god förtjänst. Effekten blir att priset för oss elkonsumenter i Sverige stiger. Prissättningen är nämligen så vist konstruerad att priset sätts efter högsta pris någon vill betala. Så när Tyskland är villiga att betala bra för svensk överskottsel så får svenska konsumenter också betala det höga priset.

Sätt i kontakten

Det var detta som var anledningen till våra höga elpriser förra vintern. Det var inte för att vi hade brist på elström i Sverige. Det var för att det rådde brist på elström nere i Europa så dom var villiga att betala bra för elströmmen. Och då fick vi svenskar också betala bra! Den ryska naturgasexporten var stoppad samtidigt som Frankrike hade enorma problem med sin kärnkraft. Alltså rådde det elbrist i stora delar av Europa. Dock inte i Sverige, vi fortsatte att exportera och fick därför betala höga elpriser. Visst är det vist konstruerat?

Hur som helst det är därför Socialdemokraterna säger Nej till att bygga ännu en kabel för export av el till Tyskland. Risken är stor att det kommer att höja våra elpriser. Be mig inte om att försöka förklara VARFÖR prissättningen fungerar på det viset. Jag undrar om någon kan ge en bra förklaring!

» Det fortsätter.

Och dödandet av civila fortsätter. Den överlägsna israeliska militärens herremakt fortsätter sitt urskillningslösa mördande medan världen tittar på och hejar på. Det är ju bara muslimer och terrorister allihopa. Dom får skylla sig själva! Lite svinn får man räkna med när även bebisar och andra civila råkar illa ut.

Sätt stopp för terrorn! NU!

Inga kommentarer: