lördag 1 april 2023

Upp till kamp för kontanter

» Heder åt Anna Kinberg Batra.

Det känns lite udda att ge all heder åt moderaten Anna Kinberg Batra. Ni vet hon med "Stockholmare är smartare"! Ett uttalande hon nog får leva med så länge hon lever... Hur som helst har Anna Kinberg Batra varit ordförande i en utredning, Betalningsutredningen. Denna har nu lämnat sitt slutbetänkande.

En utredning som anser att kontanterna måste finnas kvar. Både för de som inte kan/vill använda digitala metoder, men också som en beredskap. Bland annat anser utredningen att t.ex. Apotek måste ta emot kontant betalning för mediciner på recept. Och att statliga myndigheter måste ta emot kontanter för sina tjänster. Även andra former av livsnödvändiga varor måste vara möjliga att köpa för kontanter.

Utredningen säger också att Staten måste ta ett större ansvar för säkra digitala betalningar. Att bankerna inte betjänar sina kunder med kontanter har gjort att bankrån upphört. Å andra sidan är bedrägerierna mot människor genom digitala betalningar ett snabbt växande problem.

Mynt - kräv att få använda dom

Kort sagt! Fortsätt att använda kontanter ibland så att dom finns kvar. Affärer och andra inrättningar som vägrar ta emot kontanter som betalningsmedel får klara sig utan mig som kund. Jag kan acceptera att en bilhandlare inte kan krävas ta emot kontanter för försäljning av en ny bil. Men ett kondis ska banne mig ta emot kontanter om jag vill köpa några frallor. Vägrar man ta emot kontanter så vägrar jag att handla där.

För övrigt ska jag erkänna att jag också främst använder kort för betalningar. Men inte för småbelopp t.ex.

Läs:
Staten och apoteken ska vara skyldiga att ta emot kontanter. - Anna Kinberg Batra DN Debatt
Myndigheter får inte neka kontant betalning. - Publikt Facket ST

Inga kommentarer: