tisdag 4 april 2023

Utrensning pågår

» Bättre med Ja-sägare.

Jag ser att vår finansminister Elisabeth Svantesson satsat på att byta ut kritiska röster i Vattenfalls styrelse. Kärnkraftskritikern och professorn vid Chalmers och tidigare generaldirektören för Energimyndigheten Tomas Kåberger är en av de som får sparken från Vattenfalls styrelse. En av ersättarna, Ingemar Engkvist, utmärks av en doktorsexamen i Nuclear Chemistry och har tidigare bland annat varit vd för World Association of Nuclear Operators.

Sprattelregeringen lyder
- "Regeringens ambition är att Vattenfall i framtiden ska spela en viktig roll för att Sverige återigen kan få en stabil, robust och planerbar elförsörjning. Därför nominerar regeringen en styrelse med tre nya ledamöter för att stärka bolagets förutsättningar, rusta Vattenfall som bolag och ta viktiga steg för mer kärnkraft."

Så motiverar Elisabeth Svantesson beslutet att tillsätta en styrelse som gillar kärnkraft och inte innehåller någon som kan komma med kritiska frågor.

I verkligheten handlar det om att lyda SD:

- "Jag vill inte gå in fullt ut på namnfrågorna men kan säga att vi lämnat önskemål på tillskott och varit tydliga med att Kåberger bör strykas."

Så säger sverigedumokraten Tobias Andersson. Och spratteldockorna lyder!

Läs:
Kärnkraftskritiker får lämna när regeringen föreslår ny styrelse till Vattenfall. - Dagens Juridik
Regeringen gör flera rockader i Vattenfalls styrelse. - Dagens Industri
Regeringen vill ha kärnkraft – då satsar kraftjätten på vind. - Dagens Industri

Inga kommentarer: