söndag 23 april 2023

Anti-Etablissemang eller Ansvar

» Sverigedemokraterna flyter runt.

Att tycka till så här på en blogg om något specifikt varje dag kan vissa dagar skapa problem. Ibland har jag svårt för att kunna välja ut ett lämpligt tema av en massa olika uppslag. En del dagar slutar det med att jag faktiskt gnäller på flera olika saker i samma tyckeri. Andra dagar är problemet det motsatta. Vad ska jag hitta på att skriva om? Jag tycker inte att det finns något lämpligt uppslag som inte bara upprepar vad jag skrev dagen innan. Lägg då till att jag kanske gärna vill skriva en lite längre text, men inte tvingas lägga ner timmavis på en hel roman.

Att vara bloggare och skriva vareviga dag kan vara ett stort bekymmer. Även om det i allmänhet är ett privilegium att få lov att skriva av sig sina tankar, sin ilska, sin irritation, sin glädje eller vad det nu till slut blev den dagen. Detta utan att någon annan censurerar.

Idag är en så'n dag då jag har funderat till och från under dagen över vad jag egentligen ska skriva om. Men jag har haft svårt för att klura ut något spännande ämne som kan vara både skrivbart och läsbart. Detta ända tills jag kom på att jag ju alltid kan göra mig lustig över Sverigedemokraterna. Det är lätt! Jag tyckte till och med att jag helt nyligen såg att Jimmie Åkesson hade uttalat sig om SD:s framtid. Sån't kan man ju inte ignorera.

Jag ser att Jimmie Åkesson inbillar sig att senast efter nästa val så ska SD sitta med i regeringen. Samtidigt ser jag att den gode Jimmie hävdar att SD aldrig blir en del av etablissemanget. Men då får han ju faktiskt bestämma sig. Ett parti som sitter i regeringen ÄR en del av etablissemanget. Idag sitter ju SD i lite av en drömsits. Genom att inte sitta i regeringen behöver man inte ta ansvar. Man kan om man så uttrycker det säga att SD inte är en del av etablissemanget. Samtidigt sitter ju dagen Brunblå sörja till regering på sina taburetter på SD:s nåder. Det är helt enkelt SD som bestämmer över regeringen, men man slipper ta ansvar eftersom man inte formellt är en del av regeringen.

Rasism och populism

Den regering som Ulf Kristersson styr över är ju en mycket liten minoritetsregering som innehåller tre partier som alla tre tillhörde förlorarna i senaste valet. Alla tre, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, tillhörde valets förlorare. Men man sitter på sina taburetter på ren nåder från ett parti som inte anser att man tillhör etablissemanget.

Eller man kan uttrycka det som att "Även SD har det kämpigt med verkligheten" som Tove Lifvendahl uttrycker det i den moderata megafonen Svenska Dagbladet.

Det kommer en dag när Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna tvingas ta ansvar. Och när anti-etablissemanget tvingas ta ansvar så brukar det sluta i förskräckelse.

Läs:
Åkesson vill sitta i regering – senast efter nästa val. - Aftonbladet
Åkesson: SD blir aldrig del av etablissemanget. - Aftonbladet
Även SD har det kämpigt med verkligheten. - Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: