fredag 31 mars 2023

Kanske lite synd om Uffe?

» Fast han har ju själv valt!

Finansminister Elisabeth Svantesson (M): - "Gör vi det inte så gör vi det inte! Jag struntar i vilket!"

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L): - "Väldigt olyckligt!"

SD:s klimatpolitiske talesman Martin Kinnunen: - "Jag tänker att det inte är någon stor dramatik i det här. Inte så bekymrande!"

Vilken sverigedemokrat som helst: - "Jippie, hurra - f-n va' vi e' bra!"

Reaktionerna på Sveriges misslyckande när det gäller klimat- och miljömål är olika. Tidigare har det fastslagits att Sverige inte kommer att kunna nå de mål som satts upp för 2030. Nu har Klimatpolitiska rådet (regeringens eget rådgivningsorgan) slagit fast att de politiska beslut som fattats än så länge kommer att ÖKA de svenska utsläppen av växthusgaser. Totalt fiasko alltså! Fast som sagt, Sverigedemokraterna tror inte på vetenskapen och är motståndare till det mesta.

Du gör ett bra jobb Ulf Kristersson! Hrm...

Fast svenska folket är inte allt för nöjda. Eller snarare skulle vi säga att man är missnöjda med vår minoritetsregerings misslyckande. I november 2022 tyckte trots allt 21% av svenskarna att Uffe-regeringen gjorde ett bra jobb. I mars 2023 var siffran nere i 17%. En annan siffra som istället stigit är hur många som tycker att Uffe-regeringen gör ett dåligt jobb. I november 2022 rörde det sig om 43%. I mars 2023 är det 55% av svenskarna som tycker att Uffes minoritetsregering gör ett dåligt jobb. I november 2022 tyckte 53% att Sveriges utveckling gick åt fel håll. I mars 2023 var det 61% som tyckte att utvecklingen går åt fel håll. Rätt håll tyckte 8% att det gick i november 2022 medan 6% tycker att det går åt rätt håll numera i mars 2023.

Sven Tycker alltid vettiga tankar
Dom här siffrorna kommer från Ipsos väljarundersökning för Dagens Nyheter. Så här ser det partipolitiska läget ut:

Socialdemokraterna 37% (+1)
Moderaterna 19% (-1)
Sverigedemokraterna 18% (-1)
Vänsterpartiet 8% (+1)
Centerpartiet 5% (±0)
Miljöpartiet 5% (+1)
Kristdemokraterna 4% (±0)
Liberalerna 3% (±0)

Liberalerna skulle åkt ut medan Kristdemokraterna balanserar på strecket. Miljöpartiet och Centern har lite säkerhetsmarginal. Vänsterpartiet är idag ensamma större än L+KD tillsammans. Socialdemokraterna är ensamma ungefär lika stora som M+SD tillsammans. Ett gammalt Rödgrönt samarbete skulle fått 54% medan det Brunblå samarbetet inom TiDÖavtalet skulle fått 44%. Dagens regering har stöd av 26% av svenskarna...

Vad tror ni? Sover Ulf Kristersson bra på nätterna?

Jag ser att EU har enats om en överenskommelse om att öka utbyggnaden av förnybar energi och har satt upp ett mål på hur stor andel av energin som ska komma från förnybara källor. 42,5% till 2030! En höjning från dagens mål på 32%. Förnybara källor är främst sol, vind och vatten. Sverige har goda förutsättningar inom det här området. Vi har redan en mycket väl utbyggd vattenkraft. Sverige är sedan ett jämförelsevis glest befolkat land med mycket långa kustremsor. Vi har alltså mycket goda förutsättningar att bygga ut vindkraft.

Sedan har uppenbarligen våra regeringspartier inom Uffe-ministären blivit intensivt uppvaktade av det svenska näringslivet som insett att Sverige MÅSTE bygga ut vindkraften för att snabbt få mer billig elproduktion. Regeringspartierna har tagit intryck av påtryckningarna från Näringslivet. Men så är det då dom där sverigedumokraterna. SD:s ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt, verkar inte ens ha läst vad man kommit överens om i TiDÖavtalet. - "Jag vill inte ha vindkraft över huvud taget" berättade han. - "Den planerade utbyggnaden kommer ske över hans döda kropp." Han ville helst riva de vindmöllor som redan finns. Fast han fick tydligen lite bakläxa från partiledningen?

På tal om något helt annat. Jag ser att på andra sidan kanalen, i det Förenade Kungadömet, har Premier league beslutat att lagen i högsta ligan får INTE göra reklam för spelbolag på sina klubbtröjor. Lite moral finns det trots allt kvar. Apropå mina funderingar i tisdags.

Läs:
DN/Ipsos: Pessimistiska väljare underkänner regeringen. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: