tisdag 18 april 2023

Skandalerna i Klippan

» I stort och smått.

Jag tror jag har skrivit om den något udda politiska situationen i min grannkommun Klippan. Kommunalråd är en moderat vid namn Anna Andresen, som inte representerar det egna partiet. Den majoritet som utgör underlag för hennes styre är nästan alla politiska vildar och uteslutna ur sitt parti. Oppositionen består av Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Styret består egentligen av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och ett lokalt parti Vår framtid Klippan. För att få ihop en majoritet hoppade dessutom två moderater av partilinjen och valde att samarbeta med Sverigedemokraterna istället. Sedan, efter det maktbildandet utsåg dessa två f.d. ledande nazister som redan var uteslutna ur Sverigedemokraterna till ledande befattningar. Som resultat fick de SD-ledamöter som var valda ett ultimatum från SD:s ledning. Antingen låter ni bli att sätta in f.d. nazister i kommunledningen eller också blir ni också uteslutna. Så nu är ytterligare 12 sverigedemokrater uteslutna. Men moderaten Anna Andresen sitter kvar, på en majoritet baserad på en massa uteslutna sverigedemokrater och gamla nazister. Grattis!

Den nazistiska kopplingen till Klippan är extra känslig. Det började den 9 september 2005! Asylsökande Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten klev av bussen i Klippan. Där möttes han av två unga nassekillar som tog på sig nassebindlar och knivhögg Gerard Gbeyo av det enda skälet att han hade svart hudfärg. Han hamnade i ett buskage i centrala Klippan, och där låg han död i 15 timmar innan någon reagerade. Efter detta blev Klippan ett rejält fäste för flera nazistiska grupper med Nationalsocialistisk front (NSF) i fronten. De senare uteslutna sverigedemokraterna Andreas Olofsson och Thomas Jelinek valde ett par år efter detta att engagera sig i NSF och fick ledande befattningar där.

Man kan verkligen undra
Så det som händer i Klippan har både historiska rötter och innehåller aktuella frågor.

En stor fråga i Klippans kommun har varit friluftsbadet i Östra Ljungby. Badet var i stort behov av renovering. Den tidigare majoriteten anslog pengar för att renovera anläggningen. Men, den nya majoriteten tyckte det var för dyrt och i februari togs ett beslut i kommunstyrelsen av den SD-styrda majoriteten (som alltså består av en moderat som går mot partilinjen och en stor grupp uteslutna sverigedemokrater) ett beslut om att avbryta renoveringen. Beslutet överklagades av minoriteten (som alltså egentligen representerar majoriteten av partierna). En namninsamling drogs igång och har fått 1100 underskrifter. Vad beslutar då kommunstyrelsens ordförande? Jo, hon beordrar att bassängen ska borras sönder så att det inte går att renovera anläggningen. Kommunstyrelsens heltidsanställda ordförande är alltså moderaten Anna Andresen som går emot partilinjen och istället samarbetar med en stor grupp sverigedemokrater som nu är uteslutna ur SD för sitt samarbete med f.d. ledande nazister. Nu verkställer hon alltså ett beslut som ännu inte vunnit laga kraft.

Visst är det spännande med kommunpolitik. Själv sitter jag alltså som representant för Vänsterpartiet i en Kommunstyrelseminoritet i Åstorp. Här styr Moderaterna helt officiellt tillsammans med Sverigedemokraterna (och Kristdemokraterna). Dom valde att tillsätta vardera ett heltidskommunalråd för att komma överens. Dvs samma sak som Moderaterna och Socialdemokraterna valde att göra i det tidigare SD-styrda fästet Sölvesborg. Ett tillsätta två kommunalråd var enligt SD i Sölvesborg en direkt skandal. Man har överklagat, gör en namninsamling för att kräva ett slut. Enligt SD är det alltså OK att tillsätta en sådan kompromiss i Åstorp men en direkt skandal i det större Sölvesborg. Vi i minoriteten i Åstorp (S+V+L+C) röstade Nej, men får ju finna oss i vad majoriteten beslutar. Dom får försvara vad som blev bättre vid nästa val!

Läs:
Ex-nazister och politiska vildar – historien bakom Klippans styre. - Dagens Samhälle
Bestörtning i Östra Ljungby när badet rivs i förtid. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: