måndag 3 april 2023

Medias makt

» Vad är du rädd för?

På onsdag ska jag på Kommunstyrelsesammanträde. Bland annat ska vi diskutera säkerhet och otrygghet vid järnvägsstationen. Allt för att eventuellt bland annat införa kamerabevakning av väntsalen. Denna återöppnades för en dryg månad sedan den första mars efter att ha varit stängd i många år pga vandalisering osv. Sedan den öppnades har det varit ett antal anlagda bränder, allmän vandalisering och nedskräpning. Nu håller fastighetsbolaget den stängd tills ett antal krav uppfyllts. Bland annat att toaletten bara öppnas mot betalning, inga papperhanddukar som kan eldas upp osv. Jag är ganska övertygad om att just diskussionen om vandaliseringen triggar några idioter att hitta på nya dumheter där.

Detta leder mig in på ett ämne som jag återkommer till lite då och då. Att människor känner sig otrygga. Där jag har mina funderingar på varför människor känner sig otrygga. Om man är "rädda" för rätt saker. Och vilket ansvar media har för människors upplevda otrygghet genom vad man skriver om - och inte skriver om.

Jag såg att en mätning som gjorts visade att det under 2022 var det rekordfå som uppgav att dom utsatts för något brott. Inte sedan 2017 uppger så få att dom under året blivit utsatta för brott. Vi borde alltså känna en minskad otrygghet! Gör vi det?

Trafiken är farlig
Det fick ganska stor publicitet när BRÅ nyligen rapporterade att antalet mord med skjutvapen hade ökat från 45 till 63 under 2022. Att antalet "andra" mord hade minskat från 68 till 53 fick inte lika stor publicitet. Totalt ökade antalet fall av "dödligt våld" med 3, från 113 till 116. Dvs i princip oförändrat om vi tar hänsyn till att vi fått en något ökad befolkning också. Men, vi är ytterst livrädda för att drabbas av en skjutning. Trots att risken för detta (om du inte är kriminell eller berusad eller på annat sätt drogpåverkad) ju faktiskt är mycket liten. Men, skjutningarna får en enorm publicitet i media. Medan t.ex. trafikolyckor som är mycket vanligare och innebär mycket större risk för oss inte alls får samma publicitet. Ta de här olika orsakerna till dödsfall i Sverige som jag skrivit om tidigare. Med några justeringar.

Döda pga olycksfall på arbetet under 2022 - 44
Döda i skjutningar under 2022 - 63
Döda i bränder under 2022 - 99
Totalt döda pga dödligt våld under 2022 - 116
Döda i trafiken under 2022 - 220
Antal självmord i snitt per år - 1.200
Antal döda i snitt per år pga alkoholbruk - 2.000
Antal döda i snitt per år pga rökning - 12.000

Vad är du mest rädd att råka ut för? Är denna rädsla baserad på fakta eller är den helt enkelt baserad på vad du hör och ser om? Hur mycket publicitet fick 63 personer som sköts ihjäl (och de som skadades) jämfört med de 220 som dog i trafiken (och alla de som skadades i trafiken)? Eller de 1.200 som mådde så dåligt att dom valde att ta sitt eget liv? Eller de 12.000 som dog pga sin rökning?

Och så något helt annat. Ni som klagar på tågförseningar kanske ska ha i åtanke att 2022 var drygt 34% av alla flyg försenade i Europa. En ökning från 27% året innan. Så illa är det faktiskt inte med tågen. Dessutom är tidsgränsen för att kallas försenat lägre när det gäller tåg.

Inga kommentarer: